Задържаха бивш военен заради готвен атентат

Задържаха бивш военен заради готвен атентат
При обиските на двата адреса в Калофер, на които е пребивавал Колев, са открити 1.5 кг марихуана, около 200 хапчета каптагон и пет дози кокаин. Снимка: „Монитор“
A A+ A++ A

Бившият военен Йордан Колев, който бе оправдан преди три години за бомбен взрив, е бил задържан за съпричастност към неуспешния опит за атентат срещу бизнесмен от Плевен на 10 септември, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

При взрива през 2002 г. в София загина аптекарката Христомира Атанасова. Жената бе разкъсана в автомобила си от бомба, задействана с мобилен телефон, малко след като оставила сина си в 7 училище

По думите на Цветанов Колев, който е арестуван в Калофер, е осигурил тротиловите шашки, които са били поставени в автомобила на изнудвания плевенски бизнесмен, предаде Информационна агенция „Фокус“.

Бомбата е обезвредена по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Плевен, но от полицията увериха, че няма никаква връзка с него.

Самоделното взривно устройство било направено от три шашки тротил с общо тегло 1.2 кг. Устройството е било снабдено със СИМ-карта и магнити.

Бизнесменът, за когото бе съобщено, че е собственик на транспортна фирма и автокъща, е бил изнудван за сумата от 75 хил. евро.

„В резултат на действията на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ са задържани четирима души. Задържани са поръчителят на атентата и неговите помагачи. Окръжната прокуратура в Плевен вече е повдигнала обвинения за изнудване и опит за убийство“, каза министър Цветанов.

Арестите на четиримата, свързани с атентата, са били извършени още през септември. Единият от тях е бивш общински съветник, а повдигнатите им обвинения са за изнудване, извършено от повече от две лица, придружено с опит за взрив и опит за убийство.

При обиските на двата адреса в Калофер, на които е пребивавал Колев,  са открити 1.5 кг марихуана, около 200 хапчета каптагон и пет дози кокаин.

На 16 октомври 2007 г. Софийският градски съд призна Цветан Колев за невинен както за убийството на Христомира, така и за два други взрива без жертви - на автомобил в Ловеч и на бензиностанция в Троян. Две години по-късно присъдата бе потвърдена и от апелативните магистрати.

#военен #атентат #бизнесмен #изнудване #Плевен #министър на вътрешните работи #Цветан Цветанов #бомба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници