WPost: Апатията на избирателите в България отваря вратите за проруски групи

WPost: Апатията на избирателите в България отваря вратите за проруски групи
A A+ A++ A

"Апатията на гласоподавателите доминираше предсрочните избори в България в неделя, повишавайки перспективата за още един фрагментаризиран парламент, който трудно ще произведе жизнеспособна управляваща коалиция“, пише The Washington Post в първоначалния си коментар за предсрочния парламентарен вот в България.

Изданието припомня, че "тези предсрочни избори идват, след като крехка коалиция, водена от прозападния премиер Кирил Петков, загуби вот на недоверие през юни. След това той заяви, че Москва е използвала тактика на "хибридна война“, за да свали правителството му, след като то отказа да плаща сметките за газ в рубли и нареди експулсиране на руски дипломати от България“.

Според WP, "ниската избирателна активност е в полза на партията ГЕРБ на трикратния бивш премиер Бойко Борисов, която е най-вероятно да завърши първа, защото все още може да разчита на лоялна база“.

След като гласува в неделя, Борисов каза пред репортери, че България трябва ясно да се позиционира по отношение на продължаващата война на Русия в Украйна, пише вестникът.

"С тази агресия, с тази война с явен агресор в лицето на (руския президент Владимир) Путин – (нямам) нищо против руския народ – с този фарс с референдумите България трябва да бъде много ясна, категорична и точна за мястото й в Европейския съюз и НАТО“, като добави, че влизането на България в еврозоната с обща валута на 19 държави трябва да бъде нейната първа и най-важна задача, цитира думите му WP.

Според изданието, "прогнозираният процент няма да е достатъчен за партията на Борисов, за да състави еднопартийно правителство, а шансовете за водена от ГЕРБ коалиция са минимални, тъй като повечето противници я обвиняват, че е корумпирана“.

"Днешните избори са много важни. Изборът е между това да се върнем в годините на прехода или да скъсаме веднъж завинаги с този период и да се отправим към една нова просперираща и реформирана България“, цитира думите на бившия премиер Кирил Петков вестникът.

"Петков получи обещания да създаде коалиция и да продължи с усилията си за изкореняване на корупцията, но болезнените реформи може да са трудни за преглъщане на фона на европейската енергийна криза, предизвикана от войната на Русия срещу Украйна“, отбелязва също изданието, като посочва, че "много българи споделят проруски настроения, което дава благодатна почва за агресивна кремълска пропаганда в балканската държава“.

"Проруската партия Възраждане, яхнала тези чувства, привлича много избиратели. Последните проучвания на общественото мнение прогнозират, че ще събере 12,8% от гласовете спрямо 4,9% на предишните избори“, пише WP, като цитира лидера на партията Костадин Костадинов:

"След тези избори България ще има две възможности за бъдещето – или коренно да промени пътя си на развитие и да има шанс за оцеляване, или "Бог да пази България“.

"За разлика от позицията на ЕС, Костадинов настоява за "пълен неутралитет" на България във войната в Украйна“, завършва материалът на авторитетното издание.
 

Източник: Агенция "Фокус"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Мнения
Последно от Мнения

Всички новини от Мнения »