Отиде си световноизвестният български художник Димитър Буюклийски - Мичи

Отиде си световноизвестният български художник Димитър Буюклийски - Мичи
A A+ A++ A

На 79-годишна възраст почина големият български живописец Димитър Буюклийски, известен в арт средите като Мичи. С кончината му нашето изкуство губи един от най-нестандартните художници и един от изключителните естети.

Мичи е роден на 7 септември в София в семейството на на художника Кирил Буюклийски и Невяна Георгиева. Завършва столичната художествена гимназия, която днес носи името на учителя му в Националната художествена академия проф. Илия Петров, при когото през 1989 г. се дипломира. През 1973 г. се жени за художничката Мая Буюклийска.

Димитър Буюклийски често е определян като създател на българския кубизъм, а картините му бяха особено ценени от колекционерите. Престижни галерии в Амстердам, Атина, Далас, Лондон, Мадрид, Мюнхен, Прага, Стокхолм, Токио излагат картини на българския живописец и продават творбите му в престижни частни колекции. Негови произведения многократно са продавани на търгове на Сотбис в Лондон.

В момента цените на малките му работи са от 4000 евро нагоре, а големите платна надхвърлят 10 000 евро, установи проверка на Lupa.bg.


 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »