Изненадващо! Швейцарец триумфира на Sofia Open

Изненадващо! Швейцарец триумфира на Sofia Open
sportal.bg
A A+ A++ A

Марк-Андреа Хюслер е неочакваният шампион в седмото издание на Откритото първенство на София по тенис - единствения български турнир в календара на професионалната асоциация (АТР). 26-годишният швейцарец триумфира в надпреварата от категория "АТР 250" на твърд корт в столичната зала "Арена Армеец", побеждавайки във финала фаворита Холгер Руне с 6:4, 7:6 (8).

19-годишният датчанин се превърна в любимец на публиката, елиминирайки на 1/2-финалите носителя на титлата от последните два сезона Яник Синер. Скандинавецът беше бурно аплодиран от по-голямата част от около 6000 зрители по трибуните, които в крайна сметка трябваше да преглътнат триумфа на неговия опонент.

За Хюслер това беше дебютно участие във финал на турнир от професионалния тур и съответно първа спечелена титла. Руне пък не успя да спечели втори трофей при мъжете, след като през април ликува на клей в Мюнхен.

"Най-напред трябва да поздравя Холгер. Не е лесно да се играе срещу теб и съм сигурен, че ти ще спечелиш много турнири в бъдеще - обърна се новият шампион към своя опонент. - За мен цялото това преживяване е като някаква приказка. Исках просто да спечеля няколко мача, а сега стоя тук с купата. Благодаря на всички! На моя екип, на родителите ми, на моята приятелка. Нямам търпение да дойде следващият турнир в София."

Загубилият Руне също отправи комплименти към съперника си, заявявайки:

"Поздравления към Марк-Андреа. Не е лесно да го кажа, но днес той беше по-силен от мен и заслужено спечели титлата. Благодаря на всички за прекрасната седмица."

Купата на победителя връчи служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева. По време на церемонията тя поздрави и двамата тенисисти:

"Беше огромна привилегия тази седмица да бъдем домакини на такъв турнир. Благодаря на всички, които допринесоха за това събитие. За мен е огромна чест да връча купата на нашия шампион. Поздравления и за двамата финалисти за играта тази вечер и през цялото време. Надявам се да бъдем заедно и догодина."

Марк-Андреа Хюслер се присъедини към компанията на други петима тенисисти, печелили титлата на "София Оупън". В нея влизат Роберто Баутиста Агут (2016), Григор Димитров (2017), Мирза Башич (2018), Даниил Медведев (2019) и Яник Синер (2020, 2021).

НА ДВОЙКИ

Бразилецът Рафаел Матош и испанецът Давид Вега Ернандес спечелиха титлата при двойките на "София Оупън". Поставените под №2 в схемата победиха във финала германците Фабиан Фалерт и Оскар Оте след обрат с шампионски тайбрек - 3:6, 7:5 (10-8) за 1:37 ч. игра.

По пътя си в "Арена Армеец" Матош и Ернандес елиминираха участващия с "уайлд кард" български тандем Янаки Милев и Пьотр Нестеров, надигравайки ги на 1/4-финалите с 6:4, 6:4.

"Благодаря на Давид, че бяхме дует в пореден турнир - сподели бразилецът в ТВ интервюто  на корта. - Поздравления за Оскар и Фабиан, направихте страхотна седмица и стигнахте до първия си финал. Благодарности на целия турнир, седмицата беше страхотна за нас. Надявам се, че догодина пак ще дойдем тук."

Матош и Ернандес станаха седмите различни шампиони на двойки в историята на софийския турнир от категория "АТР 250". Досега носители на титлата бяха ставали два пъти нидерландци - Уесли Колхоф/Матве Миделкоп (2016) и Робин Хаазе/Матве Миделкоп (2018), два пъти британци - Джейми Мъри/Нийл Скупски (2020) и Джони О`Мара/Кен Скупски (2021), веднъж сърби - Виктор Троицки/Ненад Зимонич (2017), и веднъж хърватин и австриец - Никола Мектич/Юрген Мелцер (2019).

Източник: "Сега"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »