Към 11:00 часа: В община Брезово е най-високата избирателна активност в Пловдивска

Към 11:00 часа: В община Брезово е най-високата избирателна активност в Пловдивска
A A+ A++ A

Избирателната активност към 11:00 часа в 17-и Многомандатен избирателен район (МИР) Пловдив-област е 8.09 процента, като са гласували 23 541 гласоподаватели. Това съобщи пред журналисти председателят на 17-а районна избирателна комисия (РИК) Янко Радунчев. По думите му най-висока активността е в община Брезово - 14.71 процента, следвана от Лъки - 11.45 и Хисаря - 10.42, а най-ниска е в Раковски - 4.95 на сто. В община Карлово, където на 2 септември бяха наводнени няколко населени места, активността е 7.63 на сто. 

Според мен активността се движи по-добре спрямо предишни избори, коментира Радунчев. По думите му обаче не може да се прогнозира каква ще бъде тя за деня като цяло.

Всички машини в областта работят нормално. В 17 РИК има получени два сигнала за изборни нарушения. Те са идентични и се отнасят за  плакати на политическа партия залепени по стените на лафка в двора основни училища в Асеновград и Куклен, обясни Радунчев. В Асеновград сигналът е потвърден и са дадени указания плакатите да бъдат отстранени, а в Куклен сигналът не е потвърден. 

Общият брой на избирателите в Пловдив-област е 291 008 души, които ще гласуват в общо 542 секционни избирателни комисии (СИК). В това число влизат девет избирателни секции за гласуване с подвижна избирателна кутия на хора с трайни увреждания и секциите в лечебните заведения. Ние сме на второ място в страната по брой секции и организацията и логистиката по приемането на бюлетините е много сложна, посочи Радунчев. По думите му в Международен панаир - Пловдив, където се помещава РИК, трябва да пристигнат комисии от много отдалечени населени места. На предходните избори бяхме приключили работа малко след полунощ и се надяваме днес да подобрим този рекорд, допълни председателят на 17 РИК.

Най-голям е броят на гласоподавателите в Община Асеновград (58 132), следвана от Община Карлово (43 827) и Община Родопи (28 156), а най-малко са в Община Лъки (2228).

В 17 МИР - Пловдив-област, който обхваща 17 общини (без община Пловдив - 16 МИР), кандидатите за народни представители са 270 и са представители на 28 партии и коалиции. Те ще се състезават за 11 места в Народното събрание. В Пловдив-област днес бяха разпределени 448 машини за гласуване. 

#избори 2022

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"