Ромка осъди България в Страсбург за дискриминация

Ромка осъди България в Страсбург за дискриминация
ЕСПЧ е присъдил 12 хил. евро на Йоланда Йотова за претърпените неимуществени вреди и 3770 евро за разноски по делото. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България за етническа дискриминация на ромка, съобщиха от Българския хелзинкски комитет.

По делото „Йотова срещу България“ европейският съд реши, че правото на живот на ромката е било нарушено чрез дискриминация във връзка с неефективното разследване на полицията на простреляна ромка, за което има сериозни основания да се предполага, че е било расистки мотивирано.

Жалбоподателката Йоланда Йотова е от ромски произход и живее в село Ъглен, близо до Луковит. На 13 юли 1999 г. вечерта била простреляна в гърдите в дома си от група неидентифицирани нападатели. Тя била тежко ранена, заради което останала със 75% увреждания.

Полицията и прокуратурата в Луковит и Ловеч са образували веднага след инцидента досъдебно производство, но не са намерили извършителите.

Според съда в Страсбург „като цяло разследването е било неефективно“, властите не са извършили необходимите действия, които са можели да доведат до разкриване на извършителите.

Според ЕСПЧ досъдебното производство е спирано на няколко пъти, а някои от следствените действия са били извършени с голямо закъснение.

Редица факти по делото насочват към това, че то е извършено от няколко младежи българи за отмъщение във връзка с конфликт между група българи и група роми в нощно заведение в Ъглен, станал два дни по-рано.

Съдът подчерта, че разследващите органи не са направили опити да установят евентуалните расистки нагласи на заподозрените и не са разследвали дали те споделят крайни екстремистки и расистки идеологии.

ЕСПЧ е присъдил 12 хил. евро на Йоланда Йотова за претърпените неимуществени вреди и 3770 евро за разноски по делото.

#Български хелзинкски комитет #Страсбург #България #съд #ромка #ЕСПЧ #Европейски съд по правата на човека #стрелба #дело #Ловеч #Луковит #село #Ъглен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"