Радев и Мицотакис обсъдиха стратегическото партньорство между България и Гърция

Радев и Мицотакис обсъдиха стратегическото партньорство между България и Гърция
президентство
A A+ A++ A

Стратегическото партньорство между България и Гърция е пример за нашия регион, подчертаха Румен Радев и Кириакос Мицотакис. Двамата разговаряха преди началото на официалната церемония по въвеждане в експлоатация на газовия интерконектор между двете държави, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.   

Междусистемната газова връзка между Гърция и България, която се въвежда в експлоатация днес, осигурява не само реална енергийна диверсификация за страната ни, но и ще има съществен принос за укрепване на стабилността и икономическото развитие на Югоизточна Европа, е общата позиция на двамата президенти, които проведоха работна среща днес в София. 

Двамата обсъдиха перспективите за последващо укрепване на регионалната свързаност като най-ефективна мярка за разширяване на веригите на доставки и недопускане на дефицит на енергийни ресурси в региона.   Ускоряването на работата по изграждането на терминала за втечнен газ край Александруполис и решението на България да увеличи размера на резервирания капацитет на един млрд. куб. метра газ годишно, както и интересът на страната ни да участва в приватизацията и управлението на пристанища в Гърция, също бяха сред акцентите на срещата.   

Преди началото на официалната церемония президентът Румен Радев проведе двустранна среща и с премиера на Румъния Николае Чука. На нея двамата обсъдиха разширяването на свързаността между двете страни, както и присъединяването на България и Румъния към Шенген. 

# Румен Радев #Кириакос Мицотакис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »