Руско вето на резолюцията на ООН, осъждаща референдумите в украинските региони

Руско вето на резолюцията на ООН, осъждаща референдумите в украинските региони
Инстаграм/life.ru
A A+ A++ A

Русия наложи вето на резолюция на ООН, в която се осъждат референдумите в четири украински региона, обвени вчера от Кремъл за част от Русия, предаде БНР.

В Киев президентът Володимир Зеленски подписа молба за ускорено приемане на Украйна в НАТО. Американският президент Джо Байдън предупреди Русия, че САЩ ще защитават "всеки сантиметър" от територията на алианса.

Резолюцията срещу референдумите в украинските области, анексирани от Русия в 15-членния Съвет за сигурност на ООН беше подкрепена от 10 страни, като Китай, Индия, Бразилия и Габон се въздържаха.
 

Гласуването се състоя часове след пищна церемония в Кремъл, на която руският президент Владимир Путин обяви, че окупираните от Русия украински области Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие вече са част от Русия и ще бъдат защитавани от Москва, а жителите им стават руски граждани завинаги.

По-голямата част от речта беше посветена на критики срещу Запада:

"Целият еднополюсен световен ред всъщност е антидемократичен и несвободен! Съединените щати са единствената страна в света, която два пъти е използвала ядрено оръжие".

Путин посочи, че е готов да преговаря за мир в Украйна, но постави като условие киевските власти да признаят руския суверенитет върху четирите региона.

В Киев президентът Володимир Зеленски подписа молба за ускорено приемане на Украйна в НАТО. Зеленски изключи преговори за мир, докато Владимир Путин е начело на Русия:

"Наша държава винаги е предлагала на Русия да живеем един до друг, в равноправни, честни, достойни и справедливи условия. Ние сме готови за диалог с Русия, но с друг президент на Русия".

След заседание на Националния съвет за сигурност и отбрана Зеленски потвърди решимостта на украинците да изгонят всички окупатори от земите си. Външният министър Дмитро Кулеба отбеляза, че Украйна де факто вече е в алианса, но това трябва да бъде оформено и де юре.

Украинската армия затегна обръча около руските войски в района на град Лиман в Донецка област.

30 цивилни загинаха при ракетен удар в покрайнините на контролирания от Киев град Запорожие.

Анексирането на украински територии от руския президент Владимир Путин е признак, че той изпитва затруднения, заяви американският държавен глава Джо Байдън. В реч в Белия дом Байдън подчерта, че Вашингтон и неговите съюзници няма да бъдат уплашени от Путин.

Съществува риск Владимир Путин да прибегне до ядрени оръжия, но няма признаци за такава "неизбежна" употреба, заяви съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан. Той допълни, че американските военните сили в Европа са готови за "всякакви непредвидени ситуации", тъй като руският президент Владимир Путин ескалира войната в Украйна. Следващата седмица Вашингтон ще обяви нова "незабавна" доставка на оръжие за Киев.


 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »