Двата различни въпроса за референдума станаха идентични

Двата различни въпроса за референдума станаха идентични
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Двата различни въпроса за референдума станаха идентични след гласуване на депутатите в икономическата комисия на Народното събрание в понеделник.

От въпроса, формулиран от БСП отпадна „на площадка „Белене“, а „атомна“ стана „ядрена“, предаде БГНЕС.

В залата бе представянето, обсъждането и приемането на предложенията за свикване на национален референдум, които първо БСП, а след това и ГЕРБ внесоха.

Темата „Да се развива ли атомната енергетика в Република България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене“?, беше внесенена от БСП в края на юли, а „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“, внесе Доброслав Димитров от ГЕРБ.

„12 без 5 е да направим централата в Белене“, заяви преди гласуването депутатът от БСП Петър Димитров, като запита „можете ли да вземете решение, като изземвате права от суверена и не му давате възможност да се произнесе“.

Димитров категорично заяви, че е против подмяната на въпроса за референдума „с някакъв абстрактен въпрос и така да се върнем на нулата“.

„В момента проектът не е спрял, продължава да се работи и да трупа разходи, които един ден България ще трябва да плати. Въпросът е дали да отложим строежа на нова ядрена централа, или да го правим сега, когато имаме готовност за това“, коментира депутатът от БСП.

„Кой е казал, че българите ще трябва да плащат 20 млрд. лв., защо се натрапва непрекъснато тази лъжа“, възмути се Димитров.

„Не е вашето мнозинство, което ще ни предава уроци по конституционност, след като досега по време на мандата си имате върнати 60 закона“, обърна се бившият енергиен министър и също депутат от БСП Румен Овчаров към представителите на ГЕРБ.

„Колко ще струва тази централа, нека експертите кажат, суверенът не са само 500 000 души, участвали в подписката на БСП“, а всички българи, заяви депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев.

Той допълни, че друга комисия, която ще работи по темата за референдума, ще даде публичност на документите, „за да знаят хората за какво става дума“.

#Народно събрание #НС #икономическа комисия #въпрос #Петър димитров #Диан Червенкондев #ГЕРБ #Румен Овчаров #БСП #референдум #Белене

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"