Плевнелиев поговори и с Нетаняху за спасяването на българските евреи

Плевнелиев поговори и с Нетаняху за спасяването на българските евреи
Спасяването на българските евреи през Втората световна война бе основен акцент в разговора между президента на България Росен Плевнелиев и израелския премиер Бенямин Нетаняху. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Спасяването на българските евреи през Втората световна война бе основен акцент в разговора между президента на България Росен Плевнелиев и израелския премиер Бенямин Нетаняху.

„Историята със спасяването на българските евреи е една история, която трябва да бъде разказана на света“, сподели българският държавен глава с Нетаняху по време на визитата си в Израел.

По думите му България е спасила 48 400 свои граждани от депортиране в лагерита на смъртта, но освен това „по един много човечен и солидарен начин“ е издавала транзитни визи на евреи, които не са български граждани, и по този начин е спасила още 15 000 живота.

„Разчитаме и на вашата подкрепа да покажем по един достоен начин това изключително постижение на българския народ“, допълни Росен Плевнелиев.

В понеделник той покани президента на Израел Шимон Перес да присъства на отбелязването на 70-годишнината от спасяването на българските евреи през 2013 г.

Другите теми в разговора на Росен Плевнелиев с Бенямин Нетаняху бяха икономическото сътрудничество и изграждането на съвместни проекти, сътрудничество в областта на сигурността и отбраната.

Израелският премиер изразил очакванията в кратки срокове да се достигне до резултат по разследването на терористичната атака срещу израелски туристи в Бургас и е споделил мнението на израелската страна и други партньорски страни, които подпомагат разследването, че българските служби подхождат изключително професионално към него.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #Бенямин Нетаняху #премиер на Израел #България #Израел #български евреи #израелски туристи #терористична атака #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници