Иманярски набези унищожават тракийски могили в Новозагорско

Иманярски набези унищожават тракийски могили в Новозагорско
Според археолозите за спасителни разкопки са нужни около 30 хил. лева, но нито държавата, нито общината отпускат пари, за да се спаси културно-историческото наследство. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Иманярски изкопи, дълбоки повече от 6 м,  унищожават тракийски могили в Новозагорско, съобщават обезпокоени археолози.

Голямата могила край село Прохорово отдавна е интерeсна за иманярите, само преди няколко години там е открита и открадната Тракийска колесница, предаде bTV.

Археологът Веселин Игнатов е впечатлен от работата на крадците, които са проникнали на повече от 6 м дълбочина, като са изградили буквално миньорска шахта.

„По този начин и аз не съм виждал иманярска яма. Така укрепени и облицовани и толкова дървен материал изразходен не съм виждал, но явно вече се работи с мерки за безопасност, явно „иманярският Дянков“ отпуска повече средства“, каза Игнатов.

В момента могилата е с временна охрана, но ако не се намерят средства за опазването й, иманярите ще се върнат, опасяват се археолозите.

Според тях за спасителни разкопки са нужни около 30 хил. лева, но нито държавата, нито общината отпускат пари, за да се спаси културно-историческото наследство.

„В България в момента няма структураq която да опазва недвижимите паметници на културата, което е трагично, защото и те са в трагично състояние в момента. Просто без никакъв контролq копае се навсякъде“, добави Игнатов.

В съседната могила иманярите са направили три изкопа. За радост на археолозите още не са открили погребалните камери, но ако не се осигурят спешно средства за спасителни разкопки, скоро и това ще стане.

#средства #подпомагане #държава #охрана #община #археолози #кражби #набези #иманяри #Новозагорско #Нова Загора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници