Вижте ужасяващите закони срещу жени в Иран

Вижте ужасяващите закони срещу жени в Иран
A A+ A++ A

Представете си, че живеете в свят, в който жени биват убивани, заради това, че облеклото им се е счело за "неподходящо". Представете си още, че населяваме място, на което един показващ се кичур коса е по-важен от живота на една млада жена. Ще ви разочароваме, но това не е просто представа, а е реалността, в която се намират жените в Иран. Реалност, толкова далечна за нас, но за тях, за жалост, е всекидневие.

Съвсем наскоро в страната се разразиха ожесточени протести. Жени започнаха да горят своите хиджаби в знак на протест срещу смъртта на 22-годишната Махса Амини, която бе "наказана" от т.нар. нравствена полиция в Иран за това, че малък кичур коса се е подавал от шала ѝ.

Това бе преломния момент, който подбуди населението да спре да мълчи и да отстои правата, които са системно нарушавани. Жени рискуват живота си в името на свободата. В момента целият свят е с тях, макар и духом. Интернетът в страната бе спрян, за да се ограничи информацията за зверствата, които правителството упражнява върху протестиращите.

Не много отдавна Иран е била светска държава, жените са се обличали модерно и са били свободни да изразяват себе си. В момента обаче режимът е изключително суров към тях и ги оставя без избор, защото противопоставяйки се те рискуват да последват съдбата на Махса Амини.

Ето кои са едни от най-абсурдните закони, които потвърждават, че в Иран жените нямат почти никакви права:

1. Ако разведена жена реши да се омъжи повторно тя изцяло губи правата върху собствените си деца. това се случва дори в случаи, в които биологичният баща е починал.

2. Законът позволява на момичета на 13 години да се женят законно.

3. Иранските жени не могат да напуснат страната без писменото съгласие на съпруга им.

4. Ако жената поиска развод, тя непременно трябва да го направи в съда, докато мъжете могат да се разведат само чрез декларация.

5. Ако жена не носи хиджаба си, тя може да получи до 74 удара с камшик.

6. Съпругът може да избере с какво да се занимава жена му, като това му позволява да забрани на съпругата си да работи определени професии, ако му се сторят неуместни.

#беззаконие #закони

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »