Путин подписа указ: Запорожка и Херсонска области са независими

Путин подписа указ: Запорожка и Херсонска области са независими
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин подписа указите за признаване на независимостта на украинските Запорожка и Херсонска области. Указите влизат в сила веднага и в тях се отбелязва, че президентът е взел решението в съответствие с принципите и нормите на международното право и като е отчел волеизявлението на хората на допитванията.

ТАСС пояснява, че независимостта на т.нар. Донецка и Луганска народни републики е била призната през февруари, а Ройтерс допълва, че указите са междинна стъпка преди регионите да бъдат обявени за част от Русия. 

По-късно се очаква Путин да подпише договорите за присъединяване към Русия на части от четирите украински области, където Москва проведе референдуми. 

Украинският президент Володимир Зеленски свиква спешно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана.Самият Зеленски не разкри подробности за темите и решенията. Във вечерното си видеообръщение заяви само, че „ще има решения“. Секретарят на съвета Олексий Данилов обаче определи това, което предстои да бъде одобрено там, като важно и фундаментално за страната.

Зеленски предупреди и че анексирането няма да донесе желаните резултати на Москва. 

#Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »