Дисквалифицираният скандално от Оскарите филм "Майка" обра наградите на "Златната роза"

Дисквалифицираният скандално от Оскарите филм "Майка" обра наградите на "Златната роза"
A A+ A++ A

Страхотният български филм "Майка" на режисьорката Зорница София получи голямата награда "Златната роза" на 40-ото издание на Фестивала на българския игрален филм във Варна снощи.

Припомняме, че филмът бе българското предложение за чуждоезичен филм на наградите "Оскар", но бе дисквалифициран поради изискването за съотношение между английска и неанглийска реч.

На вчерашната церемония режисьорката Зорница София благодари на Елена Панайотова - жената, върху чиято лична история е написан сценарият на "Майка".

„Майка“ донесе награда за женска роля на актрисата Дария Симеонова и награда за операторското майсторство на оператора Крум Родригес.

Пълнометражният филм "Шекспир като куче" на режисьорът и актьор Валери Йорданов бе другият голям победител и получи награди за сценарий и за режисура, а актьорите Владислав Стоименов и Васил Илиев - за мъжка роля. Филмът на Валери Йорданов получи и наградата „Варна“.

Отличието за дебют бе връчено на Орлин Милчев (Атила) за неговият филм "Изкуството да падаш"

Журито за пълнометражни филми връчи своята специална награда на „Пролетно равноденствие“ със сценарист Красимир Крумов-Грец, режисьор Иван Павлов, оператор Емил Христов и актьори Светлана Янчева и Ивайло Христов. Това бе изборът и на Гилдия „Критика“, съобщават от БТА.

„Златна роза“ за късометражен филм получи „Празник“ на Антония Милчева, в категорията бяха раздадени още две награди - за режисура на Александър Милушев за „1999“ и за операторско майсторство на Йоанна Хаджииванчева за „Откъснати“. Наградата на кинокритиката бе за „Vox populi” на режисьорката Тянита Ганчева.

Детският филм „Случаят Тесла“ на Андрей Хаджииванов пък получи наградата на публиката.

#Златна роза #Зорница София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"