20 години по-късно: Царската баня в Банкя отново отваря врати

20 години по-късно: Царската баня в Банкя отново отваря врати
A A+ A++ A

Минералната баня в Банкя отваря врати за граждани за първи път от 2000 г. Реновираната сграда бе открита днес от кмета на София Йорданка Фандъкова, председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, кмета на район „Банкя“ Рангел Марков. 

От 14.00 и 17.00 часа днес са предвидени турове за посетители, а от утре работното време ще бъде всеки ден от 9.00 до 20.00 часа, съобщи кметът Фандъкова. Тя каза, че ремонтът и реставрацията са продължили две години и са на стойност 8 млн. лева. Банята ще бъде управлявана временно от общинското дружество „Софийски имоти“, докато се намери кой да я стопанисва дългосрочно. Имаше обявена процедура за концесия, но не се намериха кандидати, каза още кметът Фандъкова, цитирана от БТА.

Банята предлага на посетителите термална зона с минерален басейн, както и СПА зона със солна стая, сауна и парна баня. 

Термалната зона включва басейн с 37 градуса минерална вода, минерални душове и масажни дюзи. 15 лв. струва посещение в термалната зона, картата за шест посещения е 75 лева. Деца и ученици ползват банята с 30% отстъпка. За пенсионери има 50% намаление от единичните цени, в делнични дни до 16.00 часа. 

Позната още като Царската баня, минералната баня в Банкя е създадена още по времето на цар Фердинанд. Проектирана е от мюнхенския архитект проф. Карл Хохедер, водещ специалист в създаването на подобни сгради в цяла Европа. Проф. Хохедер завършва проекта през 1906 г. и на 24 май 1911 г. банята е официално открита. 

Ценните свойства на минералната вода са отдавна известни и това прави използването ѝ препоръчвано за различни лечебни процедури и релаксация.

#Баня

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »