„Е.ОН“ ощетявали клиентите, потърди и ВКС

„Е.ОН“ ощетявали клиентите, потърди и ВКС
ВКС обяви за нищожни клаузи в общите условия на „Е.ОН България мрежи“ АД и „Е.ОН България продажби“ АД, съобщиха от КЗП. Снимка: computerworld.bg
A A+ A++ A

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди позицията на Комисията за защита на потребителите (КЗП), че договорите на „Е.ОН“ дават по-големи права на търговеца за сметка на тези на потребителите.

ВКС обяви за нищожни клаузи в общите условия на „Е.ОН България мрежи“ АД и „Е.ОН България продажби“ АД, съобщиха от КЗП.

Двете дружества са въвели клаузи, които им позволяват да отказват продажба или пренос на електрическа енергия на клиент, който не изпълни изискванията на Общите условия на договора или не предостави искани от тях документи, без изчерпателно да са посочили какви са.

Така на практика дружествата на „Е.ОН“ могат еднолично, без обявени критерии, да изискват от потребителите документи, чието непредставяне да им послужи като аргумент за отказа да изпълнят своите задължения към потребителите.

Други две клаузи скъсяват срока, в който гражданите могат да предявят искове към „Е.ОН“ за пълно или частично неизпълнение на договора. Те също са провъзгласени за нищожни.

И двете клаузи ограничават правото на потребителя да се възползва от тригодишния срок за предявяване на претенции за неизпълнение на договорни задължения, даден от Закона за задълженията и договорите, на 90 дни.

В единия случай 90-дневният срок започва да тече след изтичане на неспазения от страна на съответното дружество срок, посочен в Общите му условия, а в другия – от получаването на уведомление от „Е.ОН“ за прекъснато електроснабдяване или пренос.

Потребителите, които считат, че са ощетени от досега действалите неравноправни клаузи на двете дружества, могат въз основа на решението на ВКС да заведат иск в съда за претърпени вреди, без да е необходимо отново да доказват, че клаузите са нищожни.

#потребители #КЗП #Комисия за защита на потребителите #договори #изисквания #клиенти #ток #Върховен касационен съд #ВКС #дружество

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Инбет Казино

Анкета

Какъв е предпочитаният ви начин за придвижване до работа?