СНИМКА Легенда в бойната ни авиация е пилотът на разбилия се изтребител Су-25

СНИМКА Легенда в бойната ни авиация е пилотът на разбилия се изтребител Су-25
A A+ A++ A

Полковник с изключително много полети зад гърба си и един от най-добрите пилоти в бойната ни авиация е разбилият изтребител на полигона в авиобаза Безмер, съобщава bTV, позовавайки се на свои източници от военното министерство.

Летецът е бил част от командния състав на авиобаза Безмер, организирал и ръководил много учения с международно участие. Асът е бил част от Командването на Военно-въздушните сили на България.

По непотвърдена информация, името на пилота е Пейо Дончев, който е бивш командир на авиобазата в Безмер.

Миналата година той пое поста президент на изпълнителния борд на Многонационална програма за подготовка на авиацията за специални операции (Multinational Special Aviation Programme Training Centre).

Су-25 е едноместен щурмовак с 2 двигателя, създаден в Съветския съюз. Самолетът е предназначен за близка въздушна поддръжка на сухопътните войски над бойното поле.

Страната ни има 14 броя от самолетите. От тях осем бяха модернизирани през 2020-2021 в Беларус.

Пейо Дончев е съумял да катапултира в последния момент и да се махне от разбиващия се изтребител, но впоследствие парашутът му не се е отворил. Все пак, той е оцелял и вече е транспортиран до ВМА в София. Министърът на здравеопазването разкри, че пострадалият пилот има наранявания, но е контактен и няма непосредствена опасност за живота му.

Разбилият се и изгорял напълно Су-25 е сред тези, които преди 2 години бяха ремонтирани в Беларус, з акоето страната ни плати над 85 милиона лева.

#изтребител #Безмер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »