В България се реставрира авторитаризмът, заяви Вигенин в Европарламента

В България се реставрира авторитаризмът, заяви Вигенин в Европарламента
В България протича реставрация на авторитаризма, алармира евродепутатът от ПЕС Кристиян Вигенин в изказване пред Европейския парламент. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В България протича реставрация на авторитаризма, алармира евродепутатът от ПЕС Кристиян Вигенин в изказване пред Европейския парламент.

„Европейският съюз трябва да разполага с механизми, които да спират авторитарните тенденции в страните членки“, заяви българският евродепутат, цитиран от КРОСС.

Кристиян Вигенин остро разкритикува ситуацията в България, подчертавайки тежките проблеми при провеждането на избори, тоталния контрол над медиите, посягането дори на рап изпълнители заради текстове на техни песни.

„Малкият и средният бизнес целенасочено се задушават, насърчават се частните монополи, а върху тях властта е установила пълен политически контрол. Бизнесът се преразпределя по криминален начин, в най-добрите традиции на мафията, облечена в политическа власт“, категоричен беше Кристиян Вигенин.

Той припомни на колегите си колко важно е отстояването на европейските принципи и ценности в отношенията ни с трети страни.

„Често приемаме безпощадни резолюции за прегрешенията на един или друг режим. Но нашите думи нямат стойност, ако си затваряме очите пред проблемите в нашия дом“, заяви още евродепутатът.

„Българските граждани бяха вкарани в една пълзяща реставрация на авторитаризма“, подчерта Кристиян Вигенин.

В заключение българският евродепутат изрази увереност, че демокрацията ще победи и подчерта нуждата от европейска солидарност.

#Европейски парламент #Кристиян Вигенин #ПЕС #авторитаризъм #монопол #демокрация #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »