Няма възможност за по-високи детски надбавки, обяви социалният министър

Няма възможност за по-високи детски надбавки, обяви социалният министър
В бюджета няма възможност за повишавана на детските надбавки, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В бюджета няма възможност за повишавана на детските надбавки, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

По думите му състоянието на икономиката и размерът на БВП не позволяват отделянето на допълнително финансиране за това бюджетно перо.

„Годишно даваме общо над 500 млн. лв. за изплащането на детски надбавки. Над 50% от целия бюджет на нашето министерство отива само за това. По 35 лева месечно изплащаме за над 80% от всички деца“, подчерта Тотю Младенов, цитиран от БГНЕС.

Той изрази категорична подкрепа за подоходно семейно облагане и увери, че повереното му министерство работи с Министерството на финансите и НАП за въвеждане на системата.

Тотю Младенов гарантира готовност да се срещне с представители на майките, които излязоха на протести в цялата страна в понеделник с искания да се увеличат детските надбавки и да се обвържат обезщетенията за отглеждане на дете до 2 години с минималната работна заплата.

Социалният министър посочи, че за последните 3 години при управлението на кабинета „Борисов“ са били разкрити нови 133 услуги за над 8500 деца.

Като пример той даде схемата за социални иновации в предприятията по ОП „Развитие на човешките ресурси“, по която работодателите могат да кандидатстват с проекти за създаване на детски кътове, където да има кой да се грижи за децата, докато родителите им са на работа.

„Започнахме много важен проект със Световната банка за около 40 млн. евро за изграждане в цялата страна на 70 центъра за деца от 0 до 3 години и за деца от 3 до 7 години и през пролетта на следващата година те вече реално ще работят и ще предоставят услуги за над 100 000 деца и техните родители“, отбеляза социалният министър.

Социалният министър участва в националната конференция на тема „Здравословни работни места. Да работим заедно за превенция на риска“.

Над 90% от предприятията са изпълнили основните изисквания за безопасни условия на работа, отбеляза той.

„Подобряване условията на труд означава по-малко трудови злополуки, по-малко професионални заболявания, по-добра производителност на труда и конкурентоспособност на самите предприятия“, подчерта Тотю Младенов.

#ОП „Развитие на човешките ресурси“ #Министерство на финансите #НАП #майчинство #детски надбавки #министър на труда #Тотю Младенов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"