Математикът Витанов не знае спирка - пак избухна с бисери и прогноза за войната

Математикът Витанов не знае спирка - пак избухна с бисери и прогноза за войната
A A+ A++ A

Математикът от БАН - проф. Николай Витанов, не се спира. Той пак избълва куп бисери в опит да покаже своята гледна точка за войната в Украйна и прогнозите си за развитието й. Озаглавил я е "кратка", но тя хич не е такава:

Кратка информация за войната за 27 септември 2022 г.

Знаете, че мен не ме интересува, кой побеждава и кой губи в тази война. Интересува ме отработването на методологията ми за анализ и прогнози на военни конфликти. Какво ли не се реве срещу мен. Не съм променил и на милиметър мнението как ще свърши тази война. Математиката е по-силна от всякакви идеологии. Ама трябвало Украйна да победи, ама не можело Путин да анексира територии. Може. Главите ви са натъпкани с глупаости, които ви пречат да мислите трезво. Ако беше така, както е по глупостите, с които са ви натъпкали главите, Чингиз хан никога нямаше да има империя, нямаше да ги има и колониалните империи. Както е казал Едуард Бърнейс – натъпчи му главата с глупости и после можеш да го плацикаш, както си искаш. Което и наблюдаваме в момента. Винаги съм писал – обикновеният народ мисли по-трезво. На него главата му не е натъпкана с глупости.

Така, да започваме. Очаквах ли, че натискът върху Путин за по – твърди действия ще даде резултат. Очаквах. Стана ли – стана. До края на седмицата територия и население колкото една България ще бъде присъединено към Русия. Огромно поражение, ще кажете. Да, ама за кого?

Винаги съм казвал: слезте на земята, гледайте реално на нещата. Успокойте се – войната няма да реши никой от личните ви проблеми, може само да ги задълбочи. Наблюдаваме събитията и си правим сметката. А аз си шлифовам методологията за анализ.

За да ви сваля на земята, както знаете броя следното

Войната се води на украинска територия. Руската армия е окупирала значителна част от украинската територия – ден 15. И не само ги е окупирала. Въпрос на дни е тези територии да бъдат присъединени към Русия.

1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място. Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк - националният интерес. Чий национален интерес - нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва - да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Така. Сега по същество.

Идеологическата обстановка.

Руската мобилизационна машина върви. Ама бягали били руснаците от мобилизацията. Навсякъде, където има мобилизация, има и такива. Да видите какво ще стане с българските розоводупести мамини синчета, ако у нас тръгнат да ги мобилизират. Но това, че някои се спасяват с бягство, не пречи на мобилизацията в Русия и тя си върви.

Русия е опасна с мизерията си, е казал Бисмарк. Там мисленето е друго и са свикнали на малко. Ние сме свикнали на много и като започне да свършва боллука, идват проблемите. Марио Драги е разумен човек. Но относителния боллук в Италия свърши. И както е казал оня брадатия – промяната в икономическата база води до промени и в политическата надстройка.

Писах ви, пиша ви пак – ще берем ядове тази зима. Не само в Украйна ще берат ядове. И ние ще берем. Ядове си посяхме, ядове ще берем. И виновни има – много отдавна ви пиша за политическа и идеологическа аматьорщина. И тя си има имена и лица.

Сега за плановета на воюващите страни за зимата. Руския план е прост: референдуми – присъединяване на територии към Русия, масивно навлизане на руската армия в тях. И тъй като украинската армия ще се окаже на руска територия, то съгласно руската военна доктрина може да се използва и ядрено оръжие по цялата територия на противника. Масивни удари по критичната украинска инфраструктура, студ, липса на вода и глад в Украйна през зимата.

Солиден план – ще сработи. Основа за успеха – войната не се води на руска територия. На руската пропагандна машина и е по-лесно.

А какъв е украинския план? Реве се срещу мен, че съм бил антиукраински настроен. Не съм. Критикувам потресаващата аматьорщина на украинската пропаганда и начина им на водене на войната, който е свързан с грамаден брой убити войничета. И какъв е планът? Хвърляне на още и още пушечно месо на фронта, искания за още и още оръжия, контриране на усложняващото се икономическо положение на народа с още повече пропаганда, мобилизация на каквото е останало и надежди, че зимата ще мине без много поражения по инфраструктурата и държавата. Това е планът. И той си се осъществява. Загубите са грамадни, идва момент, когато вече не могат да се крият, западняците почнаха да пишат за тях по големите вестници. За пропагандата – отдавна съм се хванал за главата от аматьорщината. И аматьорщината става все по-голяма. Зеленски бил обявен за най-влиятелния евреин в света. Чудя се, какво е това сега. Първо, не е вярно. Добре, че са наистина влиятелните евреи, които се опитват да държат рейтинга на Зеленски на системи. Второ – Зеленски е главнокомандващ на армия, част от която са откровени профашиски образования, които не се и крият. Сега какво – ще лепим фашизма на евреите, дето са най-много пострадали от него? Не се съмнявайте – това е такава аматьорщина, че пропагандата на противната страна няма да пропусне удобния момент. Може би е време, наистина влиятелните евреи да се заслушат какво казва Витанов за аматьорщината в украинската пропаганда и да предприемат мерки тая аматьорщина да се пооправи.

Малко за военните действия. Виждате – юрушите запецнаха, както ви бе и прогнозирано. Полетата между Николаев и Херсон са пълни с трупове на украински войничета, както ви бе и прогнозирано. Имаме два различни начина на водене на тая война. Украинците разчитат на числено превъзходство и за тях успех е, ако могат да заемат някоя територия. Руснаците разчитат на техническо превъзходство, пазят войниците си. За тях минимумът за успех е да превземат Донбас. Виждате, че ще го и направят. На Зеленски тежката му техника замина в двата юруша. И сега иска още танкове. Танковете обаче не извират от земята. Американските сенатори говорят, че войната ще се води до последния украинец, а не до последния натовски танк. А Ню Йорк Таймс пише за грамадните украински загуби покрай Херсон. Вие, които четете тези сводки, не сте изненадани. Това ви бе предсказано.

Винаги съм казвал, че никаква контраофанзива не може да тръгне при руското артилерийско и въздушно превъзходство. Никоя модерна армия не действа така – да хвърля пушечно месо срещу оръдия и самолети. Помнете тези юруши и помнете как украинската армия крие загубите си. Защото пак ще говорим за това. Винаги съм ви писал – войната е дълга игра. Когато правиш глупости срещу по-силен противник, това винаги ти излиза през носа. Запомнете и това. Украинската армия може да разчита само на численото си превъзходство. Докато го има. Знаете какво съм писал по въпроса – гробищата трябва да се разширяват. Това е съдбата на украинските войничета в тая proxy war.

Какно стана с двата юруша? Запецнаха. Превърнаха се в черни дупки, в които изчезват украинските резерви. Украинците хвърлят непрекъснато пушечно месо в черните дупки. Докога така? Винаги сам писал – на един генерал му идва акъла, когато му свършват резервите. Значи, докато свършат украинските резерви. И после?

Пиксах ви, има пушечно месо за един последен мегаюруш, но може вече и да няма.

Дотук всичко беше детска игра. Касапницата тепърва почва. Резултатът се очаква да бъде загуба на численото превъзходство на украинската армия.

Основното сражение продължава да бъде това за Словянск – Краматорската агломерация. Там руснаците настъпват много бавно от изток и това настъпление не е спряно. Украинското пушечно месо, въпреки, че е добре бункерирано тук, не успява да спре напредъка на руските части. Това си го признава и украинската армия. Няма да пиша какво е положението град по град. Като се получи качествено изменение, тогава ще коментирам. Ще кажете, че очаквам да се случат качествени изменения. Да, очаквам.

Руското превъзходство в артилерията си остава. Виждате какво става – руснаците просто се оттеглят на по-задна отбранителна линия и оставят артилерията си да действа. Появиха се и иранските дронове – камикадзе. Доста са ефективни, да им се неначудиш на иранските инженери. С каквото и да тръгнеш да го сваляш това, все ще похарчиш повече пари отколкото струва то. Очаква се доставената от НАТО тежка украински техника бързо да започне да намалява. И пропорционално де се увеличават исканията за още оръжия. Играта загрубява.

Сега конкретно за юрушите

1. Юрушът покрай Херсон. Знаете – там целта е Нова Каховка. Презвета ли е – не. Целта не е постигната – ден 78. Месомелачката там продължава. Челната дупка работи на високи обороти и поглъща украинските резерви.

2. Юрушът покрай Харков. Украинците заемат каквото руснаците им отстъпиха. И толкоз – юрушът запецна. Нито Красний Лиман е превзет, нито Ямпол. Черната дупка работи и тук. Украинските резерви се изтощават. Никога не забравяйте, че Харков е много близо до руската граница. Ще има още да говорим затова.

Мерките за отбиване на атаката на шарлатан-юрдеците продължават. Нали видяхте механизма. Хващаш „независим украински сайт“, който ти казва, че украинците нямали загуби и обвиняваш Витанов, че разпростравяна фалшива информация. След няколко дни западни вестинци като „Ню Йорк Таймс“ и други потвърждават инфорцмацията на Витанов за големите украински загуби, а официални украински източници признават, че си крият загубите. Аматьорската атака се спихва. Но си си има санитарно време за разправа с тази атака. И начин – критикарите се отстраняват наред. Сърдете са на шарлатан-юрдеците и глупавата им аматьорщина.

Малко за нашите си дела.

ПОЛИТОЛОГИЯТА (ден 17)

Днес малко за политическата система. Такова важна нещо като влиянието върху мислите и действията на народа трябва да бъде организирано. Тъй, че навсякъде има политически системи – къде – добре функциониращи, къде – разбрицани. Коя е разбрицана? Абе тази в Дания, бе, ей не се научихте, къде е гнилото. Значи политическата система има политически институти и механизми за функциониране и регулация, механизми за формиране и функциониране на политическата власт. Я кажи Витанов, един механизъм? Ами ето ви – регулация на производтвото и разпределението на материални блага между обществените групи на основата на използване на държавната власт. Яка борба върви за контрол на тоя механизъм, ама яка. Слюнки хвърчат и юмруци се веят из „Панорама“ нали така. И каква е структурата на политическата система. Най-напред – държавата, после политическите партии. Куцо и сакато партии прави. Ами, зада участва в политическата система и да докопа част от мезанизЪма за разпределение и преразпределение на благата. Освен политическите партии тук са и обществените организации, профсъюзи, работнически групи и други. Та профсъюзите също са част от политическата система. Напомням на бъдещите диктатори, да не вземат да забравят. И йощ какво е в политическата система? Идват по-тънките моменти. Тук са и политическите отношения между елементите на системата във връзка с политическата власт. Още поритическата практика е тук. Нали виждате как почва да се изкилифирчва работата – отношения тип „дай си ми, дай си ми, дай си ми чистачките“ плюс корупционно-бухалкена практика и айде – коня пътува към реката. Да добавим и регулиращите социално-политически и правови норми (леле мале!) и накрая да довършим убийството с политическото съзнание, което характеризира психологическите и идеологическите страни на политическата власт и политическата система. После що ни била такава политическата система. Ами ето защо. Хванали сми Илия и сме го преоблекли. Ама Илия си е същия и докато си е същия, модерните дрешки не ще му стоят добре.

И за да не забравяме нашия човек от сумрака във Флоренция

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден 68)

... Съвременното офис пространство е хранителна среща за котерии и феодални препирни. Съвременната работна обстановка с уморителната и въртележка от конферентни разговори и заседания за заседанията, бленувания на воля и други подобни, сякаш е създадена нарочно за създава разногласия там, където такива не бива да съществуват и е основана чисто и просто на необходимостта две или повече страни да се вкопчат в борба за статут...

Познато ли ви е? Ами, ами, това е описание на офис-пространствата на Запад. У нас облякохме Илия и с тия дрехи. Илия както и да е – неудобно му е, ама Ганьо като го пуснеш да се бори за статут в офис-пространството да видиш какво е. Леле, леле,леле... Хайде да спра дотук.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.

#проф. Николай Витанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай