15% увеличение за майчинските надбавки искат от КТ „Подкрепа“

15% увеличение за майчинските надбавки искат от КТ „Подкрепа“
Според КТ „Подкрепа“, ако управляващите не се погрижат за семействата с малки деца, ще допуснат остро социално напрежение между поколенията и различните социални групи, „което ще застраши социалния мир в страната“. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

С най-малко 15% да се повиши размерът на плащанията при бременност, раждане и за отглеждане на деца, поискаха в декларация от Конфедерацията на труда „Подкрепа“.

В понеделник майки в няколко града излязоха на протест, настоявайки за по-високи детски надбавки и осигуровки за майчинство.

В декларацията е записано, че синдикатът не приема „неадекватна политика на управляващите по отношение на майчинството и детството на фона на задълбочаващите се кризисни демографски процеси и намаляването на раждаемостта у нас“.

От КТ „Подкрепа“ определят като „недопустимо запазването на обезщетенията и помощите на равнището им от преди четири години предвид ръста на инфлацията през този период“.

Според президента на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев, ако управляващите не се погрижат за семействата с малки деца, ще допуснат остро социално напрежение между поколенията и различните социални групи, „което ще застраши социалния мир в страната“.

В тази връзка от синдиката за пореден път настояха за възстановяване на необлагаемия минимум и на семейното подоходно облагане, които бяха премахнати при въвеждането на плоския данък.

„Считаме, че възстановяването на семейното подоходно облагане и разширяването на данъчните облекчения и социалните услуги за младите работещи семейства са най-подходящите механизми за насърчаване на отговорното родителство“, се посочва още в декларацията.

Успоредно с повишаването на размера на обезщетенията и помощите при раждане и отглеждане на децата, от КТ „Подкрепа“ искат започването на обществен дебат за това дали месечните добавки да се изплащат за всички деца, или да продължи да се плаща само на децата, които се отглеждат в семейства с по-ниски доходи.

Дали семейните плащания да се обвържат отново с минималната работна заплата и да продължат да са форма на социално подпомагане, или да се превърнат в ефективни мерки за насърчаване на раждаемостта, също да бъдат включени в обществения дебат, предлагат от синдиката.

„Считаме, че следва да се усъвършенства нашето трудово и осигурително законодателство и да се създадат по-благоприятни условия за съчетаване на трудовите и семейните ангажименти на родителите с деца“, казват още от КТ „Подкрепа“.

Около 50 майки с колички се събраха и размахваха памперси пред сградата на Народното събрание в София, където има и засилена полицейска охрана.

Те подчертаха, че организацията им за протеста е изцяло създадена в социалната мрежа „Фейсбук“ и не е обвързана с никоя политическа сила. Те раздадоха списък със своите искания на медиите.

Майките настояват да бъде увеличен размерът на майчинството и на детските надбавки. Месечното обезщетение за отглеждане на дете до две години в момента е 240 лв., а проектобюджетът за 2013 г. не предвижда промяна за него.

Непроменени ще останат и детските надбавки, които са 35 лева месечно.

„Независимо колко малко или колко много бъдещи и настоящи родители са дошли на протеста, в България годишно се раждат средно 70 000 - 80 000 бебета. Този протест засяга всички бъдещи и настоящи родители, бабите и дядовците, защото от тези деца зависи бъдещето на страната“, заявяват организаторите на проявата във „Фейсбук“.

Протестиращите майки обявиха, че ще продължат да изразяват недоволството си с протестни действия, докато бъдат чути.

#Константин Тренчев #синдикат #майчинство #детски надбавки #памперс #протест #майки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"