Мария Жекова за живота преди и след Родопите

Мария Жекова за живота преди и след Родопите
A A+ A++ A

Пренасяме се на едно много красиво място, което се  намира не къде да е, а в Родопите!

Там ще ни заведе Мария Жекова, която спечели публиката със своята любов към кулинарията и необичайният ѝ начин на живот в планината!

Здравей, Мария! Разкажи ни малко за местата, които посещаваш!

Пътувам из цяла България по повод моя проект. Интересно е, че хората си мислят, че пътуването е разтуха. Истината е, че когато на човек му се наложи да посещава различни места за кратък срок, нещата се променят. Само човека си знае какво му носи това. А относно моя проект - каквото и да кажа, то ще бъде недостатъчно за това, което преживях. Затова ще оставя хората сами да си го интерпретират.

Коя е най-интересната история, която си чула от някой местен?

Сещам за борбата на едни хора да запазят една порода животни. Стигнах до хора в Пирин, които отглеждат каракачански овце. Тяхната история за това как всъщност са стигнали до там да имат 500 броя от тази порода животни е много грабваща. Посещавали са села от цяла България и са носили овце на гръб в планината, само за да ги направят част от своето стадо и да ги запазят.

Има ли място в България, което да е много специално за теб?

За мен цяла България е много специална, веднъж заради релефа ни, веднъж за образувалите се обособени области. Едно време хората са обменяло различен начин своя бит. Чисто природно е много различна, както се различават и хората на различните места. Цяла България трябва да се усети!

Какво би посъветвала чужденците, които идват тук за една седмица? Кои места трябва да посетят?

Много харесвам южната ни половина, защото, ако тръгнеш от Петрич можеш да усетиш топъл, почти средиземноморски тип климат. След това минаваш през долината между Рила и Пирин, след което се потапяш в Родопите. Можеш да продължиш през Странджа, където има магични места, енергията е безкрайно силна. Смятам,ч е едно такова пътуване в южната част, стигайки до морето, Синеморец и Варвара, е много динамично и подходящо.

Много хора нямат представа какви невероятни места имаме. Какво мислиш,че трябва да се промени в тази посока?

На първо място, трябва да се научим да обичаме страната си и ако е възможно, знаейки слабите места, които имаме, да се мотивираме да ги променим. Трябва да позволим на достойнствата ни да изпъкнат пред самите нас. Аз си мисля, че малко хора вярват в България!

Как се е променил живота на Мария, след като заживява в Родопите? Как е намерила своята къща там и къде е онова “горе”, което напълно е променило представите ѝ? Всичко това можете да разберете в нашето ново видео!

#Jenite.bg и Peika.bg #Peika&Jenite YouTube

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »