Да живееш "на промоция"

Да живееш "на промоция"
iNews
A A+ A++ A

Заради високата инфлация тази година в глобален мащаб експертите наблюдават стремеж на потребителите да купуват предимно на промоция основните храни и стоки за дома. Промоциите са част от политиката на веригите за такива продукти, но сега са особено следени от потребителите след като в някои страни, сред които и България, поскъпването на живота на годишна база се измерва с двуцифрени стойности.

Стремежът да се купува колкото може повече от нужните продукти, когато са в намаление, не може да напълни цялата потребителска кошница, разбира се. Но все пак тъкмо тези продукти съставляват немалка част от нея и това важи не само за пазаруването във физическите магазини, но и в онлайн, показва проверка на "Дневник".

Една трета кошница на промоция

Промоционалните артикули съставляват над 1/3 от потребителската кошница, като по наши наблюдения клиентите са много по-внимателни при избора на продукти. Под влиянието на инфлацията и повишената несигурност потребителите проявяват все повече прагматизъм при планирането на дневния и седмичния си пазар, като най-често техният избор се спира на онези оферти, които едновременно са изгодни и отговарят на нуждите им, коментира пред "Дневник" Вигинтас Шапокас, изп. директор на "Билла България". Уверява, че стремежът на веригата е да предлага регулярно важни за клиентите продукти в широк кръг категории на промоционални цени.

За основните хранителни стоки, където разнообразието между продуктите е малко, определено има тенденция да се пазарува основно на промоция, коментира пред "Дневник" Иван Александров, основател и изп. директор на онлайн магазина eBag. Подчертава, че продуктите на промоция са само част от микса на дневния или седмичен пазар.

"При бързооборотните стоки основен мотив за покупка е нуждата от даден продукт. Ситуацията със стоките на промоция в онлайн супермаркета е аналогична на тази във физическите магазини. Нуждата от конкретен продукт, който е на промоция и за който знаем от рекламата, не изчерпва пазаруването за деня. Клиентът цени повече големия избор на стоки, който му пести време и разходи да посещава други обекти", смята той.

Оценката му е, че в сравнение с предходната година, когато инфлацията не бе набрала скорост, няма съществена промяна в общото съотношение на броя продукти, купувани на промоция от общата кошница.

В определени категории промоционалният дял е по-висок. Това са категории като колбаси, млечни и яйца, месо и риба, битова химия, козметика, бебешка грижа и домашни любимци. В последните месеци сме повишили броя на промоционалните продукти в категории домашни любимци и козметика в отговор на инфлационните процеси, допълва Александров.

Потребителите променят стратегиите си

Очаквано в резултат на двуцифрената инфлация от тази година потребители повече си правят сметката какво да купят и дали изобщо да го правят.

Шапокас отбелязва, че промяната в поведението е налице не само заради инфлацията, но и заради цялата несигурна икономическа обстановка. Има засилен интерес към основните групи хранителни и нехранителни стоки и преориентиране от брандове в по-високия ценови клас към по-нискостойностни продукти в рамките на същата продуктова категория, отбелязва мениджърът.

Посочва, че в отговор на тези тенденции веригата предлага все по-голямо разнообразие на собствени марки със съпоставимо качество и на значително по-ниски цени. По традиция собствените марки на веригите са по-евтини от конкурентните им на други компании. Клиентите стават все по-рационални при покупките, отбелязва и Иван Александров.

Пазаруването на хранителни стоки онлайн има своите очевидни удобства - персонализирани поръчки и доставка до входната врата, вместо шофиране, паркиране и чакане на опашки на касата. Тези ползи не се остойностяват, ако поръчката е над 100 лв., защото тогава доставката е безплатна. А още преди повишаването на инфлацията средната кошница пазар в eBag надхвърляше тази сума, анализира той.

Като промяна той отчита това, че клиентите на компанията започват все по-често да пазаруват онлайн по-големи разфасовки от любимите им продукти, което пести пари от по-ниската цена, но също така спестява разходи за гориво, усилие при транспортирането на торбите и съответно повече лично време за пазаруващите.

Пазарувам, където има промоция

Повечето потребители, които са клиенти на различни вериги, знаят, че в отделните седмици те пускат на промоции различни групи продукти и понякога ако не успеят за се възползват от по-евтиния прах за пране в един магазин, то скоро биха могли да го купят от друг.

Дали миграцията от магазин в магазин по критерия къде тази седмица има промоция е станала част от обичайното поведение?

Според Шапокас това може да се твърди до известна степен за определен тип потребители - силно ориентирани към промоциите и в същото време с висока лоялност към определени марки.

"В България около една четвърт от клиентите на хранителни стоки са т.н. ловци на оферти. Техният избор на локация за пазаруване е силно повлиян от това къде могат да намерят атрактивни промоции на желаните от тях стоки. Има миграция на клиенти от верига във верига и това е характерно за всички представители на ритейл бизнеса", допълва той.

Отчита, че стремежът на веригата е така да планира промоцията на продукти, че да се осигурят "всичко необходимо" на пазаруващите семейства за деня. Посочва, че има нарастващ интерес към картата за лоялност, която е използвана от над 1.4 милиона клиенти на веригата през последните 6 месеца.

От практиката на онлайн търговеца Иван Александров отбелязва това, че пазарният дял на компанията продължава да расте. Това за него означава, че подобна миграция към другите онлайн търговци, които се появиха и развиха от началото на пандемията, е по-скоро рядкост. "Към момента регистрираме ръст в оборотите от 50% спрямо миналата година, което ясно показва, че стратегията ни е правилна и клиентите са доволни от услугата", посочва той.

Допълва, че промоциите са гъвкава категория, която се променя всяка седмица. Онлайн супермаркетите имат предимство и в това отношение пред физическите магазини. Ако даден продукт е на промоция онлайн, можеш да вземеш по-голяма количество, защото се доставя до вратата на дома, без да се налага носене и транспортиране, отбелязва Александров.

Според него посещението в магазин е заявка за пазар и води до редица компромиси в потребителското мислене. Дава пример с изчерпани количества на продукти в промоция, които потребителят установява на място и се налага да избере друг продукт от категорията. "Или: доматите не стават, но ги взимам, защото няма да ходя и до друг магазин".

Докато в онлайн супермаркета разнообразието е много по-голямо, не се изисква обикаляне и се пести време. Задължени сме да доставяме само качествени продукти, за да няма върнати стоки поради рекламация. Този процент в eBag е под 1%, казва той.

Също отчита, че намаленията са важен компонент от мотивацията на пазаруващите, но в сегмента на онлайн търговията количеството на промоциите не е толкова важно, колкото качеството, разнообразието им и самата услуга по доставка.


 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"