Цветлин Йовчев: Путин се чувства притиснат, панически търси решения

Цветлин Йовчев: Путин се чувства притиснат, панически търси решения
стоп кадър/НОВА
A A+ A++ A

Виждаме истерично и недобре обмислено поведение на ръководството на Русия. Това показва състояние, в което руският президент Владимир Путин се чувства притиснат в ъгъла и панически търси решения. Такова мнение изрази в студиото на „Събуди се” бившият вътрешен министър и председател на ДАНС Цветлин Йовчев.

„Това е заплаха. Защото, ако това състояние се запази, и Путин не види изход да излезе от тази ситуация, напрежението ще ескалира”, смята още той. Според него дори проправителствените медии вече критикуват мобилизацията.

Във връзка с действията на руския президент Йовчев посочи, че има три събития, които трябва да бъдат разглеждани заедно - частичната мобилизация, референдумите и ескалиращите заплахи за употреба на ядрено оръжие.

„Ако изходим от очакванията за рационално поведение, не би трябвало да се използва ядрено оръжие от страна на Русия. Това е една заплаха, която цели да намали помощта на европейските страни и САЩ към Украйна. И да подаде ясни сигнали вътре в Русия”, обясни бившият вътрешен министър.

Кризата с мигрантите у нас

Видеото, от което се вижда как бус с мигранти преминава границата с Турция, ни показва, че продължава да нараства наглостта на трафикантите, смята той. „До голяма степен това е резултат от факта, че те не усещат, че държавата има адекватни мерки и решения спрямо тях”, подчерта Йовчев.

Според него чувството за безнаказаност е довело до инцидента с автобуса с Бургас, при който загинаха полицаи. 

Защитата на националната сигурност

Политическата криза е факторът, който в най-голяма степен увеличава риска от всички заплахи, смята бившият вътрешен министър. Според него държавата не е адекватна и не е в състояние да приложи необходимите мерки за защита на националната сигурност.

„Показваме неспособност да се справяме с кризите. Ние сме най-зле подготвената държава по отношение на енергийната криза. Нямаме идея как ще подпомогнем бизнесите. Тази неспособност вече рефлектира навсякъде”, е неговото мнение.


 

#Цветлин Йовчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »