Проф. Витанов с нов култов коментар на войната в Украйна

Проф. Витанов с нов култов коментар на войната в Украйна
стоп кадър/бТВ - архив
A A+ A++ A

В последните дни новините около войната Русия-Украйна стават все по-напрегнати, че и плашещи. Именно по този повод математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за военните действия към 23 септември 2022 г.

"Знаете, че мен не ме интересува, кой побеждава и кой губи в тази война. Интересува ме отработването на методологията ми за анализ и прогнози на военни конфликти.

Както Виждате, че прогнозата ми, че натискът върху Путин да спре да си играе на специална военна операция, ще даде резултат, се оправда. Гледам какво се лее по телевизиите и се хващам за главата. Аматьор до аматьора, мила моя майно льо. И то аматьори с претенции за експерти. Записвайте им изказванията.

Винаги съм казвал: слезте на земята, гледайте реално на нещата. Успокойте се – войната няма да реши никой от личните ви проблеми, може само да ги задълбочи. Наблюдаваме събитията и си правим сметката. А аз си шлифовам методологията за анализ.

За да ви сваля на земята, както знаете броя следното

Войната се води на украинска територия. Руската армия е окупирала значителна част от украинската територия – ден 11.

И тъй, да почваме

1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място. Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Между другото, пак да питам: какво леете чувства. Нали украинската армия настъпва. Време е да се поуспокоите.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк - националният интерес. Чий национален интерес - нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва - да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Така. Сега по същество.

Тук ще променим структурата на текста. Зимата идва и трябва да гледаме идеологическата обстановка. После ще гледаме какво става по фронта.

Идеологическата обстановка.

Ето, натискът върху Путин даде резултат. Прогнозирах ви, че ще даде. Руската мобилизационна машина тръгна. Русия е опасна с мизерията си, е казал Бисмарк. Там мисленето е друго и са свикнали на малко. В розоводупестата Европа сме свикнали на много.

И ще берем ядове тая зима. Защото новите 30 дивизии на Путин ще са готови за бой баш по следата на зимата, когато ще е студ и глад и няма да има бензин и дизел в излишък, който да се подава към украинската тежка военна техника. Знаете, при анализите първо гледам логистиката. И какво ще противопостави Зеленски на тези свежи 30 дивизии. Очакванията са, в Украйна да започне масова мобилизация на жени. После ще почнем да мобилизираме и мъже под 18 години. Този филм вече сме го гледали преди почти 80 години.

Руския план е прост: референдуми – присъединяване на територии към Русия, масивно навлизане на руската армия в тях. И тъй като украинската армия ще се окаже на руска територия, то съгласно руската военна доктрина може да се използва и ядрено оръжие по цялата територия на противника.

Масивни удари по критичната украинска инфраструктура, студ, липса на вода и глад в Украйна през зимата. Насреща украинците ще представят пропаганда. Поразително е до каква степен човек може да си загуби акъла и да се лови на голи пропагандни куки. Дори така може да контрира глада и студа до известна степен. Но ако зимата се случи студена, топлината на украинската пропаганда може да не стигне да стопля украинския народ.

По отношение на обстановката с войната у нас. Писал съм ви за дивата аматьорщина в отразяването на тази война. Абе, не се прави така пропаганда, ама все бичим по един и същ начин. Гола кука след гола кука.

Пристрастно се представя само украинската гледна точка в страна с преобладаващо русофилско население. По телевизиите се въдят едни, дето се представят за експерти и говорят по калъп едно и също. И народът не вярва. Не се прави така – казва Витанов. И вместо да го послушат, те му организират кампания за дискредитация в социалните мрежи. Е, давайте, продължавайте с този начин на правене на пропаганда да видите, докъде ще стигнете.

И да знаете, че американците не са вчерашни, знаят си интереса и си водят записки. Помнете ми думата – американците няма да пристъпят някои червени линии в този конфликт. На тях Тайван им е много по-скъп от Украйна. Всяко отслабване на САЩ поставя Тайван на тепсия на Китай. Затова американците няма да отговорят реципрочно, ако Путин използва ядрено оръжие в Украйна.

Малко за военните действия. Виждате – юрушите запецнаха, както ви бе и прогнозирано. Полетата между Николаев и Херсон са пълни с трупове на украински войничета, както ви бе и прогнозирано.

Имаме два различни начина на водене на тая война. Украинците разчитат на числено превъзходство и за тях успех е, ако могат да заемат някоя територия. Руснаците разчитат на техническо превъзходство, пазят войниците си.

За тях минимумът за успех е да превземат Донбас. Виждате, че ще го и направят. На Зеленски тежката му техника замина в двата юруша. И сега иска още танкове. Танковете обаче не извират от земята. Американските сенатори говорят, че войната ще се води до последния украинец, а не до последния натовски танк.

Винаги съм казвал, че никаква контраофанзива не може да тръгне при руското артилерийско и въздушно превъзходство. Никоя модерна армия не действа така – да хвърля пушечно месо срещу оръдия и самолети. Помнете тези юруши и помнете как украинската армия крие загубите си. Защото пак ще говорим за това.

Винаги съм ви писал – войната е дълга игра. Когато правиш глупости срещу по-силен противник, това винаги ти излиза през носа. Запомнете и това. Украинската армия може да разчита само на численото си превъзходство. Докато го има. Знаете какво съм писал по въпроса – гробищата трябва да се разширяват. Това е съдбата на украинските войничета в тая proxy war.

Сега, ако и стиска, украинската армия може да тръгна на последен мегаюруш, за да провали референдумите. Дотук всичко беше детска игра. Касапницата тепърва почва. Резултатът се очаква да бъде загуба на численото превъзходство на украинската армия. Достатъчно нежно ли го казах? Толкоз засега по това.

Основното сражение продължава да бъде това за Словянск – Краматорската агломерация. Там руснаците настъпват много бавно от изток и това настъпление не е спряно. Украинското пушечно месо, въпреки, че е добре бункерирано тук, не успява да спре напредъка на руските части. Това си го признава и украинската армия.

Няма да пиша какво е положението град по град. Като се получи качествено изменение, тогава ще коментирам. Ще кажете, че очаквам да се случат качествени изменения. Да, очаквам.

Руското превъзходство в артилерията си остава. Виждате какво става – руснаците просто се оттеглят на по-задна отбранителна линия и оставят артилерията си да действа. Полята, горите и реките се пълнят с неприбрани трупове, моргите и болниците в големите украински градове близо да фронта са задръстени.

Докато има резерви, украинската армия може да си позволи тази кланица. Има пушечно месо за още един мегаюруш. Руснаците ще си присъединят Донбас, а американската армия ще разположи още части в Източна Европа. Военопромишлените комплекси и на Русия и на Запада и на Китай и на другите, ще почнат да работят на бързи обороти. Маркс си умира от смях някъде горе из небето като гледа какво правят мятащите се брюкселски либерали. Но стига за това.

Сега конкретно за юрушите

1. Юрушът покрай Херсон. Знаете – там целта е Нова Каховка. Презвета ли е – не. Целта не е постигната – ден 74. Месомелачката там продължава. И ще има доста да гледаме тек в следващите седмици

2. Юрушът покрай Харков. Украинците заемат каквото руснаците им отстъпиха. И толкоз – юрушът запецна. Нито Красний Лиман е превзет, нито Ямпол. Месомелачката работи и тук. И ще се ускори през следващите седмици. Голяма част от мегаюруша би могъл да е тук. Но ще е грешка. Твърде е близо до Русия.

Ще кажете защо пишеш толкова малко за това. Ами как защо – информацията която ви давах се разминаваше с тая он „обиктивните и независими“ украински сайтове и срещу мене бе организирана атака, която бе плод на такава аматьорщина, че рухна почни веднага. И аз взех мерки. И те продължават – има си санитарно време за отбиване на атаката. Тъй че, продължавам с отстраняването на критикарите наред. Причина - предсказана и доказана систематична атака срещу мен. Сърдете се на шарлатан-юрдеците. Те ви доведоха до това положение.

Малко за нашите си дела.

ПОЛИТОЛОГИЯТА (ден 15)

И днес още ще поговорим за най-важното нещо в политологията – политическата власт.

И то за връзката и с един много интересен елемент на обществото – гражданското общество. Ко й туй нящо? Гражданското общество е система. Тъй ли? Че какво прави таз система? Осигурява възпроизводството и предаването на ценностите от поколение на поколение.

Оп-па-а-а-а! И какво още? Обезпечава функционирането на социалната, културната и духовната сфера на обществото. А-ха-а-а-а-а. Значи, ако искате да разбрицате държавата Х, трябва да и овладеете гражданското общество. Тъй ще си предавате интересните за вас ценности в бъдещите поколения на тази държава и социалната, духовната и културната сфера ще функционират както искате.

Ба-а-а-а, то било просто бе? С малко парици колко много може да се постигне в държавица, подготвена за разбрицване. За коя държавица ни говориш , бе Витанов. За Дания, милички, за Дания ви говоря. Ако има нещо гнило, то е в Дания, нали така.

Та обратно към гражданското общество. То реализира интересите на съставящите го рупи вън от сферата на действие на държавата. Значи държавата – топка, гражданското общество – друга топка. Ама какви групи има в гражданското общество. Ей ви няколко – семейството, част от образователната система, неконтролирана от държавата, църквата, научните и професионални обединения, профсъюзите, спортните организации, групи по интереси, фондови, асоциации.

Стига толкова. Ама нали се сещате че като залепя няколко фондации, фонда и асоциации към гражданското ви общество, мога да ви направя на луди и без да забележите. Та значи, има социални структури и отношения, които не се регулират непосредствено от държавата. Те са в гражданското общество. Значи там може да има държавна регулация, но не е непосредствена.

А-ха-а-а, гражданското общество е важно значи. Ами тогава внимавайте, кой ви бърника из гражданското общество и кой ви го настройва. Щото

Закон на Мориарти: Както го настроиш гражданското общество, тъй и ще свири.

И за да не забравяме нашия човек от сумрака във Флоренция

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден 66)

... Бог е на страната на всеки. Но според последните анализи е на страната с предостатъчно пари и голяма армия...

Значи, като приложим това към конфликта в Украйна, висшите сили още не са взели решение. Путин има повече пари, Зеленски засега вади по-голяма армия. Като дойдат новите руски 30 дивизии, висшите сили ще решат. Какво ще решат, всеки от вас да си го интерпретира сам.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас", написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.


 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »