Министър Пулев намали заплатите на надзорниците в ББР с 8000 лв.

Министър Пулев намали заплатите на надзорниците в ББР с 8000 лв.
МИР
A A+ A++ A

Заплатите на експертите в Българската банка за развитие са намалени с 8000 лв. - от 10 000 лв. на 2000 лв., защото ББР не работи добре и не се управлява ефективно.

Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев пред БНТ, като добави, че в надзора на банката работят интелигентни хора, с биографии, но с този ход министерството като принципал отправя ясно послание, че иска по-добри резултати и по-добър контрол.

"За цялата календарна 2022 г. заложената цел на банката са кредити в размер на 342 млн. лв. за фирмите, а към края на август ББР е подкрепила бизнеса с едва 60 млн. лв. Към момента изпълнението е много слабо и моята оценка е Слаб 2. Пишем двойка на Надзорния съвет и намаляваме заплатите им", обясни Пулев.

От думите му стана ясно, че от понеделник в ББР тече одит от Сметната палата и това се случва за първи път от 15 г., т.е. откакто е създадена банката. Препоръките от този одит ще трябва да се изпълняват от наследника му.

"Ще предложим нови хора в Надзорния съвет на ББР, които имат нужната компетентност и визия, за да работи банката по-добре. Основната цел ще бъде да се подпомагат по-целенасочено микро-, малките и средни предприятия, които са гръбнакът на икономиката", отбеляза министърът.

 

Той обяви, че категорично няма да се променя лимитът от 5 млн. лв. за отпускане на кредит. В момента средната сума за отпускане на кредит е 350 000 лв., но трябва да се разшири продуктовият портфейл на банката.

По думите му Министерството на иновациите и растежа разработва две мерки, с които да се подобри работата в институцията. Първата е да се насърчи съфинансирането, като ББР участва като съкредитор по големи експозиции, но само и единствено при условие, че те се управляват от друга голяма международна институция, която да бъде водеща и с безспорна репутация. Втората мярка е да се насочат част от кредитите през публичните пазари, в т.ч. Фондовата борса.

"На тези пазари цялата информация и документи по кредитите, облигациите, договорите ще бъдат публични. Ние сме за чисти и прозрачни процеси. Не искаме тези договори да бъдат заключени някъде в някое чекмедже или архив, а да са видими и публично достъпни", допълни Александър Пулев.

 

 


 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Акценти