Германия е на прага на продоволствена криза

Германия е на прага на продоволствена криза
A A+ A++ A

Хранително-вкусовата промишленост в Германия е изправена пред най-тежката криза от края на Втората световна война насам, съобщава Die Welt.

Отбелязва се, че Германия е застрашена от продоволствена криза. Производителите на замразени и пресни храни в страната съобщават за риск от предстоящо спиране на производството поради високите цени на енергията, твърди вестника.

Дружествата се обръщат към властите с молба за държавна помощ. "Съществува заплаха от значителен недостиг на храна в ежедневното снабдяване на хората в Германия", се казва в отворено писмо на представители на индустрията до германското правителство.

Авторите на писмото посочват, че положението с доходите се влошава ежедневно и че някои компании вече се подготвят за евентуален фалит. В писмото се отбелязва, че липсата на финансова подкрепа може скоро да доведе до празни рафтове в магазините. "Действайте сега - в противен случай хладилниците и фризерите на германското население скоро ще останат празни", се казва в призива.

Изпълнителният директор на DTI Сабине Айхнер заяви, че индустрията за замразени храни отдавна е започнала да се подготвя за кризисни сценарии. "Ситуацията е напрегната, лимитът на натоварване е достигнат, така че в случай на извънредна ситуация компаниите ще трябва да намалят продуктовата си гама", подчерта тя.

По-рано директорът на Световната програма по прехраната на ООН Дейвид Бийзли прогнозира, че ако не се предприемат действия за разрешаване на съществуващата в момента продоволствена криза, човечеството ще бъде изправено пред масов глад, политическа дестабилизация и неконтролируема миграция.

Източник: Glasove.com

 


 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай