46 фургона за 30 семейства, останали без дом след наводненията

46 фургона за 30 семейства, останали без дом след наводненията
A A+ A++ A

46 фургона за 30-те семейства от наводнените карловски села, които искат да бъдат настанени в тях, ще бъдат доставени съвсем скоро. Най- много са фургоните за Богдан, което беше и най-пострадалото от наводнението село. Това заяви областният управител на Пловдив Ангел Стоев след среща с кметовете на Каравелово, Богдан, Слатина и Карлово, предаде БНР.

Той уточни, че някои от семейства ще получат по два или три фургона, тъй като са многочислени. Очаква се хората да бъдат настанени във фургоните между 3 и 7 октомври. „Годни са за живот и към момента в тях живеят военнослужещи за по-продължително време. Няма да настаним хората в железни бараки“, увери Ангел Стоев. 

Фургоните са собственост на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Ангел Стоев увери, че вече улиците са разчистени и предстои да започне полагането на ВиК системата и да бъдат захранени с вода и къщите, покрай деретата. Престои да бъдат доставени още 4 тира с вода. 

Отхвърлен е вариантът фургоните да се поставят в дворовете на къщите.

"Всяко село ще определи едно или две места, където ще бъдат поставени фургоните, за да може да бъдат едновременно захранени с ток, с вода и да им се осигури канализация. Малките фургони са 3 на 6 метра, височина 2,40, като вътре има оборудвана кухня, има сервизно помещение, тоест баня с тоалетна, и спалня, като моя оптимистичен вариант е фургоните да бъдат доставени и хората да бъдат настанени в седмицата между 3-ти и 7 октомври".

Продължава обследването на най-засегнатите от наводнението близо 100 къщи в трите села. Ако се окаже, че има още домове, които са негодни за живеене, ще се осигурят още фургони.

Прекъснатите водоподавания през речните корита и разрушената улична мрежа остават проблем, каза още областният управител. В и К пък не разполага с достатъчен брой екипи, които да започнат активно да възстановяват унищожените съоръжения.

"Приехме, след като бъдат разчистени улиците, а това вече е факт, да се пристъпи към полагане на необходимата В и К-система и по този начин да стане захранването и на тези къщи, които все още нямат вода. Аз съм с намерение още днес да поискам помощ от В и К-холдинг, който е принципал на ВиК-Пловдив. Ако трябва ще разговарям и с министър Шишков по този въпрос, така, че да осигурят екипи от други части на страната и да подсилим местното ВиК".

Възстановяването на къщите, които имат конструктивни нарушения ще бъде финансирано от Междуведомствената комисия, а за останалите – парите ще дойдат от дарителската сметка. 

Вече е направена и организация за провеждането изборите. Те ще бъдат проведени в пенсионерските клубове и читалища.


 

#kатастрофални наводнения #Карловско

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »