ВМРО: Мандатът на Общинския съвет в Кърджали да бъде прекратен!

ВМРО: Мандатът на Общинския съвет в Кърджали да бъде прекратен!
След проваленото гласуване на почетното гражданство за ген. Васил Делов, освободил Кърджали преди 100 години, празникът буквално разедини местните жители, а те посрещнаха с покруса скандалното решение на съветниците. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Да бъде прекратен мандатът на Общинския съвет в Кърджали ще настояват от ВМРО на протест пред централата на ДПС в столицата, както и пред клубовете на партията във всеки град.

Повод за недоволството на ВМРО е неприетата номинация за почетен гражданин на Кърджали на ген. Васил Делов по повод 100 години от освобождението на града.

Според председателя на ВМРО Красимир Каракачанов решението на съветниците е позорен акт, с който те са нарушили клетвата, която са положили пред българската конституция.

В писмо до областния управител на Кърджали Иванка Таушанова, както и до министър-председателя Бойко Борисов, Каракачанов посочва, че от политическа партия ДПС недвусмислено отричат освобождението на Кърджали и извършват държавна измяна, предаде Дарик.

„По тази логика съветниците утре може да поискат да отрекат 3 март като национален празник или да поискат отделяне на област Кърджали от България“, се посочва още в писмото.

В неделя на тържествената сесия на Общинския съвет 22-ма от ДПС се въздържаха да гласуват, а само преди месец кандидатурата бе подкрепена от всички партии.

По-рано в понеделник пък Инициативен комитет събираше подписи за удостояване посмъртно с орден „Стара планина“ на освободителя на Кърджали от турска власт ген. Васил Делов.

В битката при Кърджали, по време на Балканската война, ген. Васил Делов е изтласкал турците на юг от Арда и по този начин е осигурявал тила на Втора Българска армия при Одрин.

#мандат #протест #ВМРО #писмо #Васил Делов #генерал #съветници #Кърджали #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"