Безбожно поскъпване на самолетните билети от Русия

Безбожно поскъпване на самолетните билети от Русия
hotgeo.ru
A A+ A++ A

Много руснаци се втурнаха да резервират еднопосочни билети, за да напуснат страната, докато все още могат. Невижданият интерес към търговията ссъс самолетни билети идва, след като руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация на военни резервисти за войната в Украйна.

Полетите се запълниха бързо, а цените за останалите скочиха, очевидно поради опасенията, че границите на Русия може скоро да бъдат затворени или Путин да обяви по-широка мобилизация, която да изпрати много руснаци на фронтовата линия.

Билетите за полетите Москва-Белград на Air Serbia - единственият европейски превозвач освен Turkish Airlines, който поддържа полети до Русия въпреки ембаргото на Европейския съюз, са разпродадени за следващите няколко дни, съобщи сръбският „Данас”. Цената на полетите от Москва до Истанбул или Дубай се покачи за минути и достигна до 9200 евро за еднопосочен билет в икономична класа.

Отбелязва се, че се наблюдава „значително изселване на граждани“ от Русия, откакто Путин заповяда на войските си да атакуват Украйна. След обявената частична мобилизация и „прикритата ядрена заплаха към враговете на Русия на Запад“ в социалните мрежи се появиха съобщения за нарастваща паника.

Групи на противници на войната казаха, че ограничените самолетни билети от Русия са достигнали баснословни цени поради голямото търсене и бързо са станали недостъпни.

Рускоезичните социални мрежи бяха залети със съвети как да се избегне мобилизацията или да се напусне страната.

В някои от съобщенията се твърди, че хора вече са били върнати от сухопътната граница на Русия с Грузия. Уебсайтът на руските държавни железници пък блокирал заради твърде многото посещения по едно и също време.

Руските официални лица се опитаха да успокоят обществеността, като подчертаха, че призивът за мобилизация ще засегне ограничен брой хора, които отговарят на определени критерии. Противоречивите изявления и липсата на подробности обаче подхраниха паниката.

Източник: БГНЕС


 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай