Велико Търново днес е център на тържествата за Независимостта на България

Велико Търново днес е център на тържествата за Независимостта на България
velikoturnovo.info
A A+ A++ A

Велико Търново днес е център на тържествата за 114-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата "Свети 40 мъченици", а след това е обявена и на хълма Царевец. В тържествата в старопрестолния град се включи вицепрезидентът Илияна Йотова, вечерта се очаква служебният премиерът Гълъб Донев, предаде БНР.

С военен ритуал в крепостта Царевец беше издигнат българският трибагреник. В словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов призова да спре разединението и да си върнем нормалността. Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че българската независимост е за българския народ и е дело на българския народ: 

"Независимостта принадлежи само на силната държава, на държавата със силните институции, на хората, които управляват тези институции, за да могат да приведат гражданите на страната и през най-тежките кризи".  

Отново беше прочетен манифестът, с който княз Фердинанд Първи обявява независимостта на 22 септември 1908 година в Търново: 

"С благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септември 1885 година България за независимо Българско царство".  

Много граждани се включиха в честванията. Сред тях беше младият учител по история Йордан Райков и петокласничката Славея: 

"Редно е да се замисляме за патриотизма и за заветите на предците ни не само на днешната дата, важно е да живеем с тях постоянно, защото едва тогава можем да си позволим да изградим едно наистина здраво общество". 

"Независимостта идва след свободата. За свободата може и да ти помогнат, но независимостта трябва сам да си я извоюваш". 

Кулминацията на честванията във Велико Търново е тържествената проверка-заря на площад "Цар Асен Първи". В нея ще се включи служебният премиер Гълъб Донев. Тя започва от 19.30 часа.


 

#Велико Търново #Ден на независимостта #чествания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »