Гуруто на Путин - Александър Дугин, разви 3 сценария за бъдещето на света

Гуруто на Путин - Александър Дугин, разви 3 сценария за бъдещето на света
A A+ A++ A

Александър Дугин е сочен за "мозъка на Путин" и негов идеолог и гуру. Влиянието му в руския свят е огромно и затова е интересна гледната му точка за бъдещето на света. Дугин обрусива 3 възможни сцанария + още един:

Ние - Русия и светът - сега сме в състояние, което може да се доведе до следната схема. Говорим за ситуацията в Украйна, която прераства в началото на пълномащабна световна война. Като всяка схема, тя опростява реалността, но в същото време я осмисля и я издига до определена вероятностна структура. Тази схема има три обективни вектора на възможно развитие на събитията и четири версии на субективната позиция.

И така, от самото начало се очертава известна асиметрия, чийто смисъл ще бъде разкрит, когато описанието на веригата бъде завършено.

Обективното ниво описва вероятната логика на разгръщането на причинно-следствени вериги, вече очертани в определена равнина на проверими факти.

Субективното ниво включва разбирането на случващото се от определени групи, сред които особено важни са тези, които вземат ключови решения, които от своя страна по един или друг начин влияят на самите събития.

Катастрофален (за Русия) сценарий. Окупация. Деимпериализация. Finis Rossiae

Да започнем с най-лошото. Да приемем, че контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна, а всъщност на НАТО в Харковска област и в Донбас не е случаен провал в СВО, а нещо по-зловещо. Песимистите и просто критичните наблюдатели (както и участници) описват последствията и продължението на този процес по хиляди начини.

Този сценарий е подробно описан в официалната пропаганда на укронацистите, които вече предвиждат пренасяне на бойните действия в Крим, Белгородска, Курска, Ростовска, Воронежка област и най-накрая нападение срещу Москва.

Той е и розовата мечта на западните русофоби и руските либерали. Всъщност това е сценарият за края на Русия, Finis Rossiae.

Това би означавало не просто край на режима, а край на всичко и всички. И което е важно - краят не е мек и някак си компенсиран (както например през 1991 г.), а кървав и твърд. Ако нашето отстъпление започне (в известен смисъл, продължи), тогава всичко ще падне - и по външни, и по вътрешни причини.

Това е обективна тенденция, която отговаря и на субективната политическа и идеологическа платформа - за това мечтае официален Киев, русофобският елит на глобалистите и привържениците на Навални, Ахеджакова и "Ехото на Москва" - тоест петата колона вътре в Русия.

Съществуващите проблеми с техническото оборудване на армията, със стратегическите грешни изчисления (които вече ясно се усетиха в предишните фази на СВО), със зависимостта на Русия от чужди технологии, до които сега е прекъснат всякакъв достъп, което, оказва се, пряко засяга нашите оръжия, тоест като цяло критично значимата зависимост от Запада на предишните етапи - може да бъде фатална.

Но ако това е така, тогава Русия като субект просто ще изчезне и всички ще трябва да плащат за това - и властите, и обществото. Никой няма да бъде спасен.

Апокалиптичен (за всички) сценарий. Край на историята. Унищожаване на човечеството

Вторият сценарий е ядрен апокалипсис. Напълно възможно е, ако Москва, започвайки сериозно да губи (първият сценарий), реши да използва ядрено оръжие.

Това, което хората мислят днес за това, е очевидно. Тезата "ядрените сили не губят войни" е точно по тази тема. Това включва и думите на президента за тези, които "ще умрат и които ще отидат на небето", или че "няма да има свят без Русия".

Вероятно ли е? Да, вероятно е. Някой в Русия обмисля ли тази възможност? Несъмнено. Тоест отново има обективна верига от събития, които могат да доведат до това, а има и субективни сили, които отчитат такъв обрат. Готов за това.

С други думи, има както обективни предпоставки за такъв обрат на събитията, така и сили, способни да вземат подходящи решения.

Путин каза, че враговете му няма да дочакат доброволната му капитулация, визирайки примера на Салвадор Алиенде, който се би с автомат в ръце до последно. Но разликата е, че Алиенде нямаше ядрен бутон. Можеше да пожертва само себе си и няколко врагове.

Всичко може да започне веднага. Обстрелът на Запорожката АЕЦ от въоръжените сили на Украйна постига целта си. Това ще бъде равносилно на целенасочен ядрен удар по руска територия - все пак оръжията са западни, а западните инструктори се занимават с разузнаване и насочване. Отговорът вече няма да е в Украйна, а в реалния център за вземане на решения, който се намира значително на запад.

Но Русия може да прибегне до ядрено оръжие и в други ситуации. Тъй като за Русия - както за държавата, така и за народа - загубата на войната ще означава пълно унищожение, а не просто тежко, но все пак поносимо поражение, което може да се преживее, ядреният сценарий не може да бъде отхвърлен.

Западът явно подценява неговата вероятност, смятайки, че става дума за блъф. По-добре е да не стигате до линията, когато картите са изхвърлени.

Патриотично победоносен (за Русия и привържениците на многополюсния свят) сценарий. Свещена война

Третият сценарий е най-важен. И единственият спасителен.

В Русия се извършва революция отгоре. Путин, който вече скъса със Запада, превръща това тотално и необратимо скъсване в идеология, в курс, в стратегия и единствен ориентир на битието. Всички компромиси са премахнати, Русия открито се превръща в народна империя с подчертано религиозна и социална (антикапиталистическа) идея.

Либерализмът и западничеството са забранени. Саботажът, кражбата, мързелът и корупцията се изгарят с нажежено желязо по законите на войната.

Държавата и хората се прегрупират и превръщат СВО в свещената война на народа. Да бъдеш или да не бъдеш.

Може ли обективно така да се обърне ситуацията? Разбира се. Много събития, процеси и обективни фактори - включително здравословна и решителна реакция на предишни провали и особено на събитията в Харковска област - водят в тази посока.

Има ли субект подобен сценарий? Несъмнено. Преди всичко - самият народ, обществото, патриотичното мнозинство, хората от фронта, както и значителна част от управляващата класа. Да, колкото по-високо се издигате, толкова по-малко са такива хора, но и управляващата класа не е нещо хомогенно.

Обществото е готово за това. Това е позицията на почти всички участници във войната по един или друг начин.

Всичко върви към това и за всички е очевидно, че на първо място е необходима мобилизация и идеологията на Победата. Край на компромиса.

Сред длъжностните лица - ако вземем всички заедно - патриотите, може би, мнозинството. Сред народа всъщност това е всичко, освен за агентите на влияние и патологичните изключения (изроди има навсякъде).

Ако такава народна патриотична революция се случи отгоре, мобилизацията става от само себе си и Русия влиза в последната битка за изхода на световната история. Всъщност православните старци, руските философи и нашите героични предци са виждали бъдещето така: ще дойде моментът, когато руснаците ще въстанат срещу злото на света, срещу Антихриста и ще изпълнят мисията си на Ограничител.

В съветската епоха този сценарий имаше малко по-различна версия, но същността беше същата - борбата срещу Запада в името на спасяването на човечеството и честното светло бъдеще.

Такъв момент дойде.

Основното в този сценарий е бързото прекъсване на всякаква зависимост от Запада: идеологическа, технологична, психологическа, икономическа, културна. Точно тази зависимост ни парализира в критичен момент.

Оказа се, че Западът държи ключовете към много жизненоважни сфери на нашия живот – информационна, технологична, културна, финансова. Да, имаме важен коз по въпроса за природните ресурси, но използвахме западна идеология, технология и методология. Хардуерният ресурс е важен. Но все пак по-важен е идеологическият и технологичен софтуер.

Народната революция отгоре е призвана да разруши вътрешния Запад възможно най-скоро, както под формата на остатъчен либерализъм, така и във всички други кодекси.

Не е просто. Но ако това не бъде направено, вижте предишните два сценария.

Статуквото като празна и безсмислена илюзия

Сега остава само една посока, която съществува като субективна позиция, но не разчита на никаква обективна реалност – защото такава реалност просто не съществува.

Това е психическото състояние на партията на "статуквото", или "колективната Рубльовка". Тази категория включва тези високопоставени служители и бизнесмени, които по неизвестни причини продължават да вярват, че светът преди 24 февруари 2022 г. и светът след 24 февруари 2022 г. са по същество едни и същи. И нищо – нито донесенията от фронтовете, нито терористичните атаки в тила, нито продължаващите тектонични промени в световния ред – не ги убеждават в противното.

Те, както и преди, се борят за позициите си, издигат своите поддръжници на власт, побеждават конкурентите, следят за запазването на това, което имат, тоест живеят, сякаш нищо не се е случило, просто реактивно се адаптират към ситуацията.

Сред хората те се смятат за "партията на предателството" и "сливането". Но това е грешка. Те не могат нито да предадат, нито да слеят нещо. Те не са власт и не са хора и никой от другата страна - от Запада или от Киев - няма да преговаря с тях. Вече минахме тази точка.

СВО рязко изостри всички съществуващи противоречия. Еднополюсен свят не може да съществува заедно с многополюсен. Или по-скоро единият вече не може да приема, че светът е „еднополюсен“, а другият – че е „многополюсен“.

Ако Русия (както всъщност и Китай) разбира сериозно своя суверенитет, това трябва да бъде доказано във войната. И нищо друго. И тази война трябва да бъде спечелена. Ние ще спечелим - тогава ще има и многополюсност. А ако не...

Тогава Русия вече няма да съществува в каквото и да е качество. Просто е невъзможно да се върнем в 90-те или в ерата преди 24 февруари 2022 г. За никого.

Възможни са три сценария. Четвърти - не. Съществува само като почит към инерцията, тоест съществува в съзнанието, но не и в битието.

Разбира се, на върха на политическия елит в Русия мнозина заемат тази, четвърта позиция. Като "някак всичко ще се нареди от само себе си." И това предизвиква справедливия гняв на патриотите. Но ако вземем предвид, че на практика няма такъв сценарий, тогава не можем да губим усилия за това.

Предаването беше възможно през 90-те години. То се проведе. Компромисите - преди началото на СВО. Те можеха да бъдат и бяха. Например възприемането от Москва на правилата на глобалния Запад в разделението на труда и интеграцията, Минските споразумения и др.

Това е. Остава само да бъдеш или да не бъдеш. „Колективната Рубльовка“ вече не съществува. Вилите стоят, пазачите пазят, скъпите коли се движат в пространството. Провеждат се дни на града, организират се концерти. Дори Сколково функционира и някои обикновени мошеници, разчитащи на обезумели олигарси, нямат търпение да се присъединят към ръководството на Руската академия на науките. Но това вече е химера, мираж. Да бъдеш или да не бъдеш премахва самата възможност за трептене - "или има, или не", "или Русия е суверенна, или е част от Запада".

Щом Русия съществува, значи е съвсем различно. Народни и мобилизирани, борещи се на всички нива – духовно, идейно, техническо, икономическо, фронтово – не на живот, а на смърт с абсолютен враг.

Или не съществува - като колония, разчленена и окупирана от НАТО и украинските нацисти, или като постапокалиптична пустиня (виж първия и втория сценарии).

Има само три обективни сценария за развитие на събитията и се вземат предвид само тези, които разбират това на нивото на субекта и избират един от тях, тоест наистина живеят и вземат отговорни решения за собствената си съдба, за съдбата на страната, народа и човечеството. Само те значат нещо в мащабите на историята.

А партийно предателство просто го няма, защото времето на отстъпки и компромиси отмина. Това е фантомна болка. Или ние, или нас. Това е всичко.

Превод: Поглед.инфо 

#Александър Дугин #Владимир Путин #ядрена война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »