Илиан Василев: Вече плават US и британски кораби-болници за мъртъвци, войната няма да заобиколи България

Илиан Василев: Вече плават US и британски кораби-болници за мъртъвци, войната няма да заобиколи България
A A+ A++ A

Едва ли има по-подходящ човек от Илиан Василев, на чието мнение и експертиза да се доверим, след като сутринта Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия и вероятно по този начин отвори окончателно кутията на Пандора. Василев е бивш посланик на България в Москва, вещ познавач на руския манталитет и точен анализатор, чиито думи и предположения честно се сбъдват.

ЕТО КАКВО НАПИСА ИЛИАН ВАСИЛЕВ:

Следва по-детайлен анализ на ситуацията след обявената частична мобилизация от Путин, но няколко важни извода и препоръки.

На първо място - въпросите на войната и мира, колкото и да ни се иска, ще заемат челното място в предизборната кампания. Путин реши да заложи съдбата на Русия на карта или по-точно да заложи Русия, за да се спаси. След вчерашното му решение няма място за междинно положение - Картаген трябва да бъде разрушен, Русия ще се разпадне. Просто Путин не и остави никакъв шанс да премине в режим на следвоенно регулиране в цялостен вид. Това е неизбежен извод след като заплашва открито с ядрен удар, ако бъдат атакувани завоюваните части от украинска територия, с което просто прегазва международното право и системата, която гарантира мира и сигурността в Европа и света.

Това не означава, че украинската армия ще спре контраофанзивата си. Но прибягването до ядрения шантаж е стъпка към глобален военен конфликт. Защото е ясно, че Путин губи войната и Украйна няма да спре. Заплахата от употреба на ядрено оръжие още не означава, че той ще го използва. Защото последиците са фатални - ето защо британски и американски кораби вече са поставени в състояние на повишена бойна готовност, с плаващи болници и специални кораби за обработка и съхранение на загинали. Има групировки в Средиземно море и те ще защитават Украйна и цяла Източна Европа. У нас има сили, включително тези около Радев и Борисов, които предпочитат да се договарят с Путин, а не да изпълнят съюзническите си задължения.

От наша гледна точка е огромен исторически малшанс за България, че точно в този момент на глобален разлом начело на страната е служебно правителство и Румен Радев е президент. Управленските и идеологическите им ограничения предполагат, че решенията и поведението им няма да бъдат на на равнището на предизвикателствата.

Защото войната приближава и на този етап изглежда непредотвратима, а тяхната единствена реакция е снишаването, което е другото лице на страха и неувереността.

От тази сутрин Путин, обявявайки мобилизацията и заплашвайки с ядрен удар в Украйна, за територии, които не са негови по международното право, обяви война на НАТО, тоест на нас, и който не го е разбрал, ще страда много и дълго.

Изборът на 2 октомври поставя преди всички други проблеми, които имаме, въпросите на войната и мира и самоопределянето ни в рамките на бинарния избор - с Русия или с НАТО и ЕС. И това трябва да бъде отразено в последните десет дни на кампанията, за да бъде ясно на българския избирател, че когато избира между скачените съдове Борисов, ДПС, Възраждане, ИТН, Български възход и Възраждане, от една страна и ПП и ДБ от друга, избира между Путинова Русия и Европа, между мира и войната. Изборът е между политици, готови да клекнат пред Путин, като в процеса пожертват всичко, за да съхранят връзка с царска Русия и тези, които са готови да отстояват Съединението, Независимостта, европейското начало в развитието ни. В този смисъл сред кандидатите за власт има и потенциални предатели и родолюбците - звучи като клише, но замислете се - това са същите послания, които ни изпращат от вековете и Левски, и Ботев и Вазов, Захари Стоянов, Княза, Стамболов, Раковски, изобщо всички, които поставяме на пиедестала на родната ни история. Колко ог днешните политици, които кандидатстват за вашето доверие са готови да защитят България с оръжие в рамките на общо усилие на НАТО и ЕС.

Тук е Рубиконът, туй е тестът.

Изборът е между оцеляване чрез снишаване и оцеляване с достойнство.

#Илиан Василев #военна мобилизация #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »