Официално! Путин се появи на живо в ефир и обяви мобилизация на запасняците ВИДЕО

Официално! Путин се появи на живо в ефир и обяви мобилизация на запасняците ВИДЕО
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин отправи обръщение към руснаците. В него той обяви частична мобилизация на населението. Това означава, че мобилизирани ще бъдат само руснаците от запас.

"Mобилизираните лица, участващи в спецоперацията, ще получат възнаграждения и статут на военнослужещи, служещи по договор", изтъкна руският лидер. Частичната мобилизация започва още днес - 21 септември.

Вчера Държавната дума на Русия, долната камара на парламента, прие закон, който включва в руския наказателен кодекс понятията "мобилизация", "военно положение", "военно време", а също така наказания за дезертьорство и доброволно предаване в плен.

През 2022 г. Путин вече два пъти е произнасял телевизионни обръщения. В първия от тях на 21 февруари той обяви решението за незабавно признаване на независимостта и суверенитета на Донецката народна република и Луганската народна република.

Във втория, рано сутринта на 24 февруари, Путин обяви началото на специална военна операция за защита на Донбас.

Путин смята, че Западът е показал, че целта му е да унищожи Русия и че се е опитал да превърне народа на Украйна в пушечно месо.

"Руснаците могат да бъдат сигурни, че териториалната цялост на Русия ще бъде подкрепена с всички налични средства", допълни Путин.

"Специалната операция беше необходима за борбата срещу нацизма в Украйна. Става въпрос за защита на суверенитета и териториалната цялост на Русия и подкрепа на нашите сънародници да определят сами бъдещето си", каза още Путин.

„Целта на този Запад е да отслаби, раздели и в крайна сметка да унищожи страната ни“, каза държавният глава в телевизионното обръщение в сряда.

Путин посочи още, че Западът "вече директно казва, че през 1991 г. са успели да разцепят Съветския съюз, а сега е дошъл моментът за самата Русия да се разпадне на много региони, смъртно враждебни един към друг".

"В рамките на частичната мобилизация на Русия на наборна военна служба ще подлежат само гражданите от запаса, особено тези с опит", добави Путин.

Изказването на Путин се очакваше вчера. Но в полунощ каналът Forbes Telegram, позовавайки се на източници в президентската администрация, каза, че речта на президента ще се състои, когато „Далечният изток се събуди“, което и стана и руският лидер рано тази сутрин българско време се появи на живо в ефир.

#Владимир Путин #военна мобилизация #Руска федерация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"