Проф. Николай Радулов: Законът е отрязал МВР от работа по корупцията

Проф. Николай Радулов: Законът е отрязал МВР от работа по корупцията
стоп кадър/БНТ
A A+ A++ A

"През последните 10-12 години структурите, които трябваше да се борят с корупцията, се размножаваха по странен начин - като зелената еуглена - чрез пъпкуване. Когато една структура бъде създадена да върши работа, очаква се тя да я върши. Но след това се вижда, че не го прави и вместо да бъде накарана, се създава подобна и след това още една подобна, и още една подобна. И накрая имаме този мастодонт, който е сливане на три комисии - КПКОНПИ".

Това каза пред БНР проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност.

И подчерта обществената тайна - че КПКОНПИ не работи.

"Концентрацията на противодействието на корупцията само в един орган е непродуктивно. Когато криминално действие става обект на една структура, световният опит показва, че има големи изкривявания. За да има успех в противодействието на корупцията, трябва да има и други органи, които да са конкуриращи се един друг... Законът е отрязал МВР от работа по корупцията. Бяха иззети възможностите и на ДАНС да работи по случаи на корупция. Тези възможности трябва да се върнат законово, НПК трябва да се промени".

В предаването "12+3" проф. Радулов допълни:

"Не мисля, че е необходимо да се ограничава до определено ниво работата по корупцията. Когато започваш отдолу и постепенно разплиташ паяжината, се движиш към горните нива. Това ще е сериозен проблем при разплитането на една мрежа от корупционни схеми".

По думите му актуалната обстановка в страната не е такава, че да бъдем приети безусловно в Шенген.

"Страната е пълна с мигранти. Има още малко работа, преди да ни приемат в Шенген".

 

 


 

#Николай Радулов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »