Радев: От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери без търг

Радев: От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери без търг
A A+ A++ A

От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери без търг. Без да се знае кой и как определя доставчика и цената. Това заяви президентът Румен Радев по време на брифинг в Севлиево. 

"Днес "Булгаргаз" за първи път обяви открит търг за доставка на втечнен газ и то три вида – краткосрочен до края на тази година, средносрочен за цялата 2023 г. И дългосрочен за 10 години от началото на 2024 г. Така се прави и така трябва да се прави в бъдеще. Открито, прозрачно и равнопоставено към всички възможни доставчици. Само така може да се постигне диверсификация, състезателност и най-добри условия за страната ни. Да не се търсят решения месец за месец, както досега, а да се търси стратегическо партньорство с дългосрочен хоризонт, което несъмнено ще повлияе и на цените на втечнения газ за тази година", посочи Радев.

Президентът поздрави служебното правителство за енергичната работа и сключения вчера договор с "Газтрейд" за гарантиране на 1 млрд. кубични сантиметра от терминала в Александруполис.

"Продължават усилията за решаване на най-тежкия проблем, а това е осигуряване на слотове за втечнен газ до края на тази година, като много по-добрите шансове за гарантиране и резервиране през пролетта бяха пропилени. Също така се надявам, че интерконектора с Гърция ще бъде приключен в срок", коментира Радев.

#. Румен Радев #танкери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »