Отново на училище с усмивка

Отново на училище с усмивка
1 ОУ „Паисий Хилендарски“ посрещна учениците с нови спортни игрища и обновена фасада
A A+ A++ A

Новата учебна година в Гълъбово започва с надежда и перспективи за бъдещето, благодарение на подкрепата на „КонтурГлобал Марица Изток 3“

Хиляди български ученици се завръщат в училищата на 15 септември. След края на лятото децата из цялата страна влизат в класните стаи, преливащи от летни спомени и емоции, за които нямат търпение да разкажат на своите съученици и учители. 

Интересни истории ще споделят и възпитаниците на едно от най-старите учебни заведения в град Гълъбово, разположен в сърцето на енергийния комплекс Марица Изток. Този 15 септември е по-специален за учениците на I ОУ „Паисий Хилендарски“ - след ремонта, направен с ценната помощ на един от най-големите благодетели в региона – „КонтурГлобал Марица Изток 3“, училището вече изглежда по-приветливо, по-привлекателно и по-светло. Напълно ремонтирана е фасадата на основната сграда и покрива на физкултурния салон, изцяло е подменена настилката на двора, обновени са зелените пространства за отдих. Изградени са модерни спортни игрища с подходящи настилки за баскетбол и футбол, както и нова детска площадка за малчуганите от предучилищните групи. Проектът, реализиран в рамките на 10 месеца (от юли 2021-ва до края на април 2022 г.) е на обща стойност над 550 000 лева. Благодарение на него, преподавателите в училището, което посещават предимно деца от местните ромски общности, са изпълнени с надежда, че ще успеят да задържат все повече от тях на учебните скамейки. 

Аманда Адинолфи отново ще преподава на учениците в Гълъбово, благодарение на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и програмата „Фулбрайт“

Вече повече от десетилетие „КонтурГлобал Марица Изток 3“ се грижи за бъдещето на децата в региона като осигурява по-добри възможности за обучение и развитие. Освен на I ОУ „Паисий Хилендарски“, компанията е доверен партньор и приятел и на други учебни заведения в Гълъбово и региона. Компанията е първият корпоративен партньор на международната програма за образователен обмен „Фулбрайт“ в България. Благодарение на нея, за 6-та учебна година възпитаниците на Професионалната гимназия по енергетика и електротехника и на Второ основно училище "Христо Ботев“ в Гълъбово ще изучават английски език с американски помощник-учители.

Присъствието на американските преподаватели повишава интереса на децата към английския език и училището като цяло. Посещаемостта на часовете е нараснала многократно, а успеваемостта на децата е много по-голяма. Нещо повече - учениците от Професионалната гимназия получават и изключително ценна езикова подготовка преди участие в производствени практики в чужбина по програма “Еразмус”. За младите американски преподаватели ентусиазмът на децата е силен мотив да продължат да работят в България и те често се задържат в страната много по-дълго от стандартното за програмата. 

Учениците в Професионалната гимназия в Гълъбово пазят весели спомени за часовете с Кийгън Скот

Тази учебна година усмихнатата и приветлива нюйоркчанка Аманда Адинолфи ще посрещне за втори път своите ученици. „Харесва ми да съм тук, харесва ми да преподавам английски език на децата в Гълъбово. През тази учебна година се надявам да мога да направя още много неща. Иска ми се с децата да имаме повече извънкласни занимания и кръжоци”, споделя Аманда, която е третият преподавател по английски език, пристигнал в Гълъбово по престижната образователна програма. Предишният американски помощник-учител, Кийгън Скот, остава в България цели 3 години. Освен преподавател на младежите в редовните часове по английски език, Кийгън се ангажира и с различни извънкласни занимания  – поставяне на пиесите „Пепеляшка“ и „Магьосникът от Оз“ с неговите възпитаници, занимания по ораторско майсторство, клуб по английски език в Тийн зоната в старозагорската регионална библиотека.

Подкрепата чрез социалните инвестиции на енергийната компания през годините достига и до най-малките жители на общината. Благодарение на централата, чрез няколко мащабни инфраструктурни проекта са обновени двете детски градини в града. Малчуганите от детска градина „Наталия“ се радват на закрит плувен басейн, както и на обновени дворни пространства с обезопасени съоръжения за игра и сенчести зони за отдих на открито. Другата детска градина в малкото градче, „Радост“, разполага с изцяло обновени и оборудвани основна сграда и дворни площи с модерни и безопасни катерушки и басейн на открито. 

Децата в детска градина „Наталия“ в Гълъбово ще играят на модерни катерушки

За 11-те години, откакто компанията е в България, тя се е превърнала в нещо повече от корпоративен съсед за много от образователните институции в региона. В лицето на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ те виждат „добър съсед“, „незаменим партньор“, „отзивчив и щедър приятел“, на когото могат да разчитат. Всички те се надяват, че доброто им партньорство ще продължи и за напред, за да има още „светлина“ и бъдеще за младите хора от местната общност. 


 

#ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"