Рекорд: Ракетата Супер Хеви на Мъск запали за пръв път седем двигателя едновременно

Рекорд: Ракетата Супер Хеви на Мъск запали за пръв път седем двигателя едновременно
A A+ A++ A

Изключително важен успех по програмата „Старшип“ на Илон Мъск! За пръв път от началото на тестовата програма бяха запалени едновременно седем двигателя „Раптор“ – нов рекорд! За нуждите на статичното огнево изпитание беше използван 7-мият прототип на свръхтежката ракета „Супер Хеви“.

„Налягането в камерите изглеждаше добре при всичките седем двигателя“ с тези думи Мъск потвърди успеха в социалните мрежи.

Статичното огнево изпитание беше зрелищно за зрителите, а както напомня блогърът Everyday Astronaut, това даже не са 25% от двигателите на „Супер Хеви“. Така че, макар и снощният успех да бе важна крачка напред към първия орбитален полет на „Старшип“, все още сме далеч от реализацията му. Първата степен на цялостната система притежава общо 33 двигателя „Раптор“, така че през следващите дни и седмици вероятно предстоят още тестове със седем и повече двигатели, докато се стигне до окончателния предстартов тест – статично огнево изпитание с пълния набор двигатели.

Тук няма как да не напомня, че „Старшип“ и „Супер Хеви“ вече са преминавали многократно и успешно през множество „мокри“ и статични огневи изпитания, докато ракетата-носител на НАСА „Спейс Лонч Систъм“ все още не може да премине благополучно дори и през едно-единствено „мокро изпитание“ с пълно изпълняване на обратното броене. Частично „мокро“ изпитание е предвидено за 21-ви септември и ако то е успешно, ще се направи опит за изстрелване на 27-ми септември.

При това „Спейс Лонч Систъм“ има само четири двигателя на първата степен и тя трябва да извежда на път към Луната кораба „Орион“ с четирима души на борда. Илон Мъск има съвсем друга цел – цялостно завладяване на Слънчевата система и колонизация на Марс, като в рамките на едно изстрелване се планира да се извеждат сто души в космоса. „Старшип“ е най-амбициозната програма в историята на космонавтиката – и всички се надяваме тя да постигне пълен успех.

cosmos.1.bg

#илон мъск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"