Проф. Ивайло Търнев: Спиналната мускулна атрофия вече може да се лекува

Проф. Ивайло Търнев: Спиналната мускулна атрофия вече може да се лекува
A A+ A++ A

"Спиналната мускулна атрофия е тежко заболяване, започва във всяка възраст, но най-често в детска и е често причината за детска смъртност. За първи тип трябва да се диагностицира буквално в първите седмици след раждането и да се осигури бърза терапия.", заяви в ефира на Евроком началникът на клиниката по нервни болести към Александровска болница проф. Ивайло Търнев.

"Трудно се говори за тежки болести като тази, но аз изпитвам чувство за полезност за това че информираме хората за тази кампания. Всеки трябва да намери своя невролог и да получат това лечение, технологиите вече са други. Гергана в началото на нашия клип е диагностицирана на 2-годишна възраст, но тя е заредена с оптимизъм и енергия, бих ѝ завидяла за това. Има смисъл от подобни информационни кампании", допълни изпълнителният директор на сдружение "Избери България" Екатерина Генова.

"Прекрасно е, че идваме с позитивна новина. Тя е че всички пациенти със Спинална мускулна атрофия могат да се лекуват. Тази терапия трябва да се проследява и провежда в експертни центрове. Първият е регистриран в Александровска болница. Има още няколко клиники в Пловдив и София. Те могат да изписват медикаментите и установяват функционалният ефект. Защото ако някои медикаменти имат странични ефекти може да се премине на друг медикамент", посочи проф. Търнев.

#Национална програма за превенция и контрол на болестта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"