Погребват Елизабет II до принц Филип в замъка „Уиндзор” (ВИДЕО, ОБЗОР)

Погребват Елизабет II до принц Филип в замъка „Уиндзор” (ВИДЕО, ОБЗОР)
стоп кадър/НОВА
A A+ A++ A

След десет дни на траур, кралицата беше почетена с официални церемонии, шествия и ритуали в последния си път. Погребението на кралицата е огромно по мащаб събитие, за което рамо до рамо застанаха монарси, император, султани, президенти и премиери.

Първите часове на деня дадоха начало на официално държавно погребение на кралицата в Лондон с шествие по улиците на столицата. Малко преди 11 часа местно време ковчегът на кралицата беше положен на стар оръдеен лафет, използван и при погребението на баща й. Така, следван от крал Чарлз Трети, престолонаследника, децата и внуците на кралицата, ковчегът измина няколко стотин метра от сградата на парламента до Уестминстърското абатство. В тегленето му бяха впрегнати 142-ма моряци от кралския флот.

Имено в абатството се събраха всички високопоставени гости. Президентите на САЩ и Франция, императорът на Япония - общо 2 000 гости и около 500 държавни глави и правителствени ръководители от цял свят. Благородници и роднини на кралицата от Европа. 

Уестминстърското абатство е тясно свързано с важни събития от живота на кралицата. Тя се жени там през 1947 г. Коронясват я в абатството през 1953 г. В този храм са държавните погребения и коронациите на британските крале вече над 950 години.

Краят на официалната церемония беше последван от две минути мълчание. То беше обявено в Лондон, но го спазиха хора в цялата страна.

След това ковчегът пое по улиците на Лондон, отново следван от траурна процесия. Това беше тази част от церемониите, която повече жители и гости на столицата можеха да видят на живо. Процесията подмина Бъкингамския дворец и достигна арката Уелингтън. По това време камбаната на Биг Бен биеше веднъж всяка минута.

Когато процесията достигна арката, ковчегът беше натоварен на автомобил, който да го откара в „Уиндзор” за церемониите, предвидени предимно за семейството и близките. Хилядите британци, които излязоха по улиците, за да видят последния път на кралицата си, гледаха или на живо, или на редица екрани по площади, в паркове или в киносалони.

След общо 10 дни траур, поклонения, процесии и служби, тялото на кралицата отпътува за „Уиндзор”, за да бъде погребана до съпруга си.


Огромно множество хора се беше събрало по пътя, за да види за последен път ковчега на кралица Елизабет Втора. Много хора хвърляха цветя по посока на кортежа, който превозваше тленните останки на монарха.

Повече от един час отне откарването на ковчега на Елизабет Втора от Лондон до обичания от нея замък „Уиндзор”. Там паметта й беше почетена с още една церемония, но този път далеч по-скромна от тази в Уестминстърското абатство. На нея присъстваха едва 800 гости - доста по-малко отколкото в Уестминстърското абатство.

Монархът, управлявал Обединеното кралство в продължение на 70 години, ще бъде погребана по-късно тази вечер на частна церемония, на която ще присъстват само членове на семейството й.  Тя ще бъде положена до съпруга си - принц Филип, който почина миналата година на 99-годишна възраст.

500 държавни, правителствени лидери и монарси дойдоха във Великобритания за погребението на кралицата. Официалните гости са близо 2 000, но улиците на Лондон и около „Уиндзор” се оказаха тесни за стотиците хиляди, които искаха да станат част от този исторически момент. Всичко това създаде огромно предизвикателство пред сигурността в Обединеното кралство. Приготовленията за държавно погребение от този мащаб са най-големите във Великобритания от 70 години насам. Последното подобно е било през 1952 година, когато е изпратен бащата на Елизабет Втора - крал Джоржд Шести. Сред гостите имаше  император, крале, султани и президенти.

България днес беше представена в Лондон от президента Румен Радев, на церемонията присъства и Симеон Сакскобургготски, предаде НОВА тв.

#Кралица Елизабет Втора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"