Хиляди мъртви медузи заляха бургаския плаж след ураганната буря (ВИДЕО)

Хиляди мъртви медузи заляха бургаския плаж след ураганната буря (ВИДЕО)
NOVINITE.BG
A A+ A++ A

Хиляди трупове на медузи осеяха плажната ивица между Поморие и Несебър след жестокия ураган, който връхлетя региона в късния следобед с ветрове между 120 и 130 км/ч. в населените места и скорости от около 180-200 км/ч. извън тях. Мешестите същества са изхвърлени от морето вследствие на бурята, приближила морския бряг около 16:50 ч. и подминала населените места към морето. На места водата буквално се оттегли с няколко метра навътре и разкри дъното на брега – предвестник за това, което предстои в морето.

Огромни вълни, на места достигнали до 3-4 метра, са причината масово медузите да се появят на плажните ивици след урагана. Тези създания не могат сами да се придвижват във водата и разчитат на теченията за това, но често точно това се превръща в причина за тяхната гибел. 

Експерти обаче съветват по-любопитните хора да не се приближават близо до изхвърлените на брега медузи и да избягват да ги докосват, защото дори след смъртта им пипалата им остават отровни. 

Феноменът с хилядите умрели на брега медузи съвсем не е нов и обикновено се наблюдава именно след големи бури или силно морско вълнение. Този път обаче техният брой е драстично по-голям от обичайното и това е поредното доказателство за силата на урагана, връхлетял вчера Бургас и региона, пишат от Флагман.бг.

Само ден преди това морето беше спокойно като огледало, а водата топла като чай, видя репортер на novinite.bg. Във водата плаваха десетки огромни медузи, които плашеха последните летовници.

Ентусиасти избираха най-едрите екземляри от т.нра. сини бургаски медузи и ги изхвърляха на брега. 

За късмет - поне на Северния плаж, нямаше опарен от морското създание. 


 

#медузи #лилави медузи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай