Заради инфлацията: КНСБ започва протестна кампания

Заради инфлацията: КНСБ започва протестна кампания
стоп кадър, НОВА
A A+ A++ A

Ръководството на КНСБ започна протестната кампания под наслов "Да защитим доходите от инфлацията и работните места от кризата".

Синдикалисти и лидерите на основни федерации спряха движението по столичния булевард "Дондуков" пред сградата на правителството.

Президентът на КНСБ и синдикалисти внесоха меморандум с исканията си в Министерския съвет, където се провежда разговор със служебния премиер Гълъб Донев.

Въпреки направената актуализация на бюджета от юли се оказва, че единствено в промишлеността има ръст от половин процент на годишна база на заплатите. Тези в услугите изостават, но най-тежко е състоянието в бюджета.

Само 5 на сто нарастват доходите на бюджетните служители при инфлация от близо 18%, предава БНР.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви:

"Първото искане – 140 млн. лв. в Бюджет 2022 да бъдат допълнени, за да може хората, на които плаща властта, да получат компенсиране на доходите, поне колкото инфлация. Всички останали сектори в частния сектор, нашите федерации, синдикати и съюзи в рамките на тази кампания поетапно започват да формулират искания заедно с колегите ни от "Подкрепа" през октомври месец, така че да постигнем това увеличение – поне 20 процента в частния сектор, там където го няма. Бюджет 2023 – увеличение, което сега ще кажем на министър-председателя, защото той ще внесе проектобюджета за 2023 г. в НС в края на октомври 1,2 млрд. трябват повече за заплати. Поне 12-13% доходите да пораснат в 2023 г., дори инфлацията да не е чак толкова голяма, както ни говорят някои от политиците и анализаторите". 


 


 

#КНСБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"