Хампарцумян: Кредитите няма да поскъпнат от данъка върху лихвите по депозитите

Хампарцумян: Кредитите няма да поскъпнат от данъка върху лихвите по депозитите
Кредитите няма да поскъпнат с въвеждането на данъка върху лихвите по депозитите, увери банкерът и председател на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кредитите няма да поскъпнат с въвеждането на данъка върху лихвите по депозитите, увери банкерът и председател на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян.

„Въвеждането на даден данък не зависи от банките“, каза той пред Нова телевизия и поясни, че кредитите поскъпват или поевтиняват в зависимост от развитието на икономиката.

По думите му законодателят определя правилата за данъчно облагане, а банките само изпълняват неговото решение за сметка на правителството.

„Както ни го напишат технически този данък, така ще го изпълним“, заяви Левон Хампарцумян.

Банкерът посочи, че някои банки могат да имат проблеми с въвеждането на този данък, други – не, в зависимост от дефиницията на данъка.

„Когато се плаща данък, няма справедливост. Данъкът е нещо, което е част от обществения договор. Ние ви даваме едни пари, а вие извършвате едни обществени услуги“, каза Левон Хампарцумян в коментар дали богатите, или бедните ще бъдат повече засегнати от въвеждането на данъка върху лихвите на депозитите.

Една голяма част от богатите в България са богати на кредити, другата част не плащат данъци в България, тъй като парите са им на някои слънчеви острови, допълни председателят на Асоциацията на банките, като подчерта, че има начини данъкът да бъде избегнат.

#Левон Хампарцумян #Асоциация на банките #данък върху лихвите по депозитите #кредити #депозити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"