НА ЖИВО Днес е погребението на Елизабет, първото държавно на Острова след това на Чърчил

НА ЖИВО Днес е погребението на Елизабет, първото държавно на Острова след това на Чърчил
A A+ A++ A

Днес е погребението на кралица Елизабет II. На церемонията ще присъстват около 500 президенти, правителствени ръководители и други чуждестранни високопоставени лица, сред които ще е и българският държавен глава Румен Радев.

 96-годишната Елизабет II, която след 70 години на престола стана най-дълго управлявалият съвременен монарх, почина на 8 септември, а наследникът на трона принц Чарлз, беше официално провъзгласен за крал с името Чарлз III. Съществената чааст на траурната церемония днес ще започне в 13 ч. българско време (11 британско).

След траурната процесия ще започне заупокойна служба в Уестминстърското абатство, на която ще присъстват около 2 хиляди души. Сред тях са президентът на САЩ Джо Байдън,  придружаван от съпругата си Джил Байдън, премиерите на Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Не са поканени представители на Сирия, Афганистан и Венецуела, както и на Русия, Беларус и Мианмар - страни с диктатура, с които Островът няма изградени нормални дипломатически отношения отдавна. След службата с пешеходно шествие ковчегът ще бъде пренесен до замъка Уиндзор, а самото погребение ще е по-късно в тесен кръг.

В последните дни хиляди британци отдадоха почит на Елизабет II като много от тях чакаха по 20 часа, за да стигнат до залата. В Лондон се очаква да пристигнат около един милион души. Предвидени са 250 допълнителни услуги за придвижване по железопътната мрежа.

Повече от 100 полета ще бъдат отменени на летище Хийтроу, съобщи телевизия Sky News. Според медията решението е взето в знак на уважение към кралското семейство, а отмяната цели шумът от самолетите да не попречи на церемонията. Погребението на кралица Елизабет II ще е първото държавно погребение във Великобритания от това на Уинстън Чърчил през 1965 г.

#кралица Елизабет II #Кралица Елизабет Втора #погребение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »