България губи позиции в бизнес класация, някога правена от Дянков

България губи позиции в бизнес класация, някога правена от Дянков
За да обслужи данъчните си задължения българският данъкоплатец губи 454 часа в годината при средно 260 часа за Източна Европа и 176 в развитите страни. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България губи позиции в бизнес класация на Световната банка, изготвяна от Симеон Дянков, преди да стане вицепремиер и министър на финансите в кабинета „Борисов“ в България.

В разпространения в понеделник доклад Doing Business на Световната банка България пада до 66-о място от миналогодишната си 64-та позиция.

Лидерството за място, където да се прави бизнес, е лесно, все още се държи от Сингапур, предаде БТА.

България е влошила най-много условията за стартиране на бизнес (падане с 9 места) и за плащане на данъци - от 83 на 91 място.

Страната е отстъпила места и при достъпа до електричество, строителните разрешителни, защитата на инвеститорите и получаването на кредит, където все пак е най-доброто й класиране - 38-о място.

Слабо подобрение в класирането има при условията за външна търговия, спазването на договорите и уредбата на несъстоятелността.

Според документа започването на нов бизнес в България е доста по-евтино (1,1% от дохода на човек от населението), отколкото в Източна Европа и страните от ОИСР, но пък отнема повече време - 18 дни, при 14 дни в Източна Европа.

За да обслужи данъчните си задължения българският данъкоплатец губи 454 часа в годината при средно 260 часа за Източна Европа и 176 в развитите страни.

Полша излиза на първо място по благоприятни за бизнеса промени, извършени в Източна Европа и Централна Азия.

Като цяло 88% от страните в този регион са подобрили бизнес регулациите си през изминалата година.

Полша, най-голямата източноевропейска икономика, е улеснила регистрирането на собственост, плащането на данъци, изпълнението на договори и решаването на проблеми, свързани с неплатежоспособност. Така е станала страната с най-много подобрения от 185-те държави, включени в доклада.

Сингапур запазва първото си място за седма поредна година в класацията за лесно правене на бизнес, следван от Хонконг, Нова Зеландия, САЩ и Дания. Грузия и Австралия също влизат в първата десетка, изпреварвайки Исландия и Ирландия. Полша сега е на 55-о място, докато миналата година е била на 62-ро.

При изготвянето на доклада се вземат предвид регулации, които засягат една компания през целия и живот - от това дали лесно се започва нов бизнес до това колко време е необходимо за попълване на данъчна декларация или за регистриране на собственост.

#несъстоятелност #външна търговия #данъчна декларация #Източна Европа #Полша #Сингапур #бизнес #Министър на финансите #Симеон Дянков #Световна банка #България #Doing Business

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници