Путин: Земята в Украйна е продадена на американски компании, те изнасят своето зърно

Путин: Земята в Украйна е продадена на американски компании, те изнасят своето зърно
Инстаграм
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин нарече решението на Европейската комисия да остави ограниченията върху руските доставки на зърно грозно и обвини Европа, че създава проблеми на пазарите на храни и ги решава за чужда сметка. Той заяви това на 16 септември по време на пресконференция след срещата на върха на ШОС.

"Какво ще кажете за реториката, че всички наши общи усилия трябва да бъдат насочени към предотвратяване на глада в тези по-бедни страни? Дали всичко това е блъф? Само за да решат собствените си егоистични проблеми, които са създали със собствените си ръце, както в областта на хранителните доставки, така и в енергийната област. Те създадоха толкова много проблеми, а сега ги решават за чужда сметка. Това е безобразие. Надявам се обаче, че нашите колеги от Европейската комисия в крайна сметка ще имат достатъчно здрав разум, за да поправят тази грешка, да я сметнат за грешка, за недоразумение и да вземат правилното решение", каза той.

В същото време Путин подчерта, че американците изнасят собственото си зърно от Украйна.

"Американците като цяло са прагматични хора. Когато говорим за износ на зърно от Украйна, знаете ли кой го изнася? Американските компании притежават по-голямата част от това зърно. Оказа се, че земята в Украйна отдавна е продадена на американски компании, това е тяхно зърно, те изнасят своето зърно", обясни руският лидер, цитират от електронното издание "Гласове".

По-рано, на 16 септември, на среща с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган Путин му благодари за приноса му към сделката за зърното и изрази надежда, че изнесеното от Украйна зърно все пак ще достигне до най-бедните страни.

На 7 септември Владимир Путин заяви на пленарната сесия на Източния икономически форум, че само малка част от хранителните продукти се изнасят за бедните страни в рамките на сделката за зърното. Той предложи да се преразгледа посоката на износа на зърно и обеща да обсъди тази идея с турския си колега.



 

#Владимир Путин #украинско зърно #бягащи от войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници