Пристанищата въведоха е-фактура

Пристанищата въведоха е-фактура
Българските пристанища вече са с е-фактура. Снимка: ДП "Пристанищна инфраструктура"
A A+ A++ A

Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ въведе услугата „електронна фактура“ от 1 декември 2011 г., съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Електронната фактура е валиден, електронно подписан данъчен документ и е напълно идентична с хартиения носител, като отговаря изцяло на изискванията на Закона за електронния документ и електронния подпис, Закона за счетоводството и Закона за ДДС, уточнват от транспортното министерство.

Тя се предлага за улеснение и удобство на клиентите и може да бъде заявена безплатно чрез попълване на заявление–декларация, което е публикувано на електронните страници на ДП „Пристанищна инфраструктура“: www.bgports.bg и www.vtmis.bg.

„Е-фактурата дава възможност на потребителя в онлайн режим да получава, преглежда, потвърждава получаването, да я одобрява или оспорва. Може значително да се улесни процесът на плащане на услугите, като се спестява ръчното въвеждане на платежни нареждания. Законовото изискване за съхранение на фактурите за дълги периоди води до високи разходи при традиционното организиране на хартиени архиви. Електронният архив намалява разходите и създава възможност за по-лесен достъп до информацията, независимо от периода назад във времето“, изтъкват от МТИТС.

Другите основни предимства на е-фактурата са, че изпращането на електронни фактури снижава разходите за труд и материали, свързани с отпечатването, в сравнение с традиционния хартиен носител; намаляват се пощенските и други разходи за доставката на документите/фактурите.

#пристанища #електронна фактура #Министерство на транспорта #МТИТС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници