Гневни реакции по света заради руските зверства в Изюм

Гневни реакции по света заради руските зверства в Изюм
Objectiv.tv
A A+ A++ A

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел и френският президент Еманюел Макрон осъдиха остро жестокостите, извършени в украинския град Изюм под руска окупация. Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че стореното е "ужасяващо" и Русия вероятно е отговорна за военни престъпления, предаде БНР. 

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че в откритите над 400 гроба близо до град Изюм, освободен неотдавна от руска окупация има доказателства за извършени зверства.

"Едва сега започнахме да научаваме пълната истина какво е ставало в Харковска област. Добре е, че в ООН вече подготвят група, която да отиде на място край Изюм, за да види и да съобщи какво са правили руските терористи. Ще дадем пълен достъп на журналистите до всички места, където са се вършили издевателства над хората в освободените територии. Ще дадем достъп, който да каже на света, че руският фашизъм трябва да бъде осъден."

Ръководителят на проруската администрация, която напусна района миналата седмица, обвини украинците в инсценировка на зверствата в Изюм. "Нищо не съм чувал за загробвания", заяви пред руска телевизия Виталий Ганчев.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба призова за спешни доставки на още оръжия за Украйна с думите:

"Можете да си представите през какъв ад преминават жителите на останалите окупирани територии". 

Лидерът на т.нар. Донецка народна република Денис Пушилин съобщи за сериозни стълкновения в Яровая, в Лиманска област. По думите му ситуацията там е "неедонозначна".

Главният прокурор на проруската сепаратистка Луганска област в Източна Украйна и неговият заместник са били убити при експлозия, съобщиха руските окупационни власти, които определят случилото се като "терористичен акт, дело на режима в Киев".

По техни данни през нощта са били убити и мъж и жена, организирали референдум за присъединяване на южния град Бердянск към Русия.

Москва съобщава и за удари в пограничния регион Белгород.

Прессекретарят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат пък каза, че Русия е струпала голямо количество авиация по границите на страната - около 800 единици техника - самолети и хеликоптери - разположени на над 40 летища на руска територия, в Беларус и Крим, пише "Сега".

#войната в Украйна #масов гроб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"