Загадъчно огнено кълбо в небето над Шотландия и Северна Ирландия (ВИДЕО)

Загадъчно огнено кълбо в небето над Шотландия и Северна Ирландия (ВИДЕО)
Туитър/TheInsiderPaper
A A+ A++ A

Повече от 200 души съобщиха, че са видели загадъчно "огнено кълбо" да преминава по небето над Шотландия и Северна Ирландия, предаде ДПА.

Британската мрежа за метеори уточни, че е започнала да получава съобщения за огнени кълба около 21 ч. в четвъртък. Тя проучва, за да установи какъв е бил обектът - метеор или космическа отломка. 
Дани Нел, на 21 години, разхождал кучето си в Джонстоун, западно от Глазгоу, когато видял явлението. 

"Видях проблясък в небето, извадих телефона си и го заснех", казва той пред Прес асосиейшън.


"Помислих, че може да са фойерверки заради футбола, но бързо осъзнах, че не са и грабнах телефона, за да се опитам да ги уловя", казва Стив Оуънс, астроном от научния център в Глазгоу. Той вижда огнено кълбо над Шотландия в сряда вечерта и разказва пред радио Би Би Си: "Беше невероятно. Седях в хола си точно в 22 ч. и видях през южния прозорец тази ярка огнена топка, този метеор да преминава през небето. Ясно ми беше, че е нещо специално, защото се виждаше през разкъсаните облаци. Виждаше се идеално, можех да видя как става на фрагменти, разпада се, отделят се малки парчета. Обикновено като виждаш метеор или падаща звезда са само малки ивици светлина за част от секундата. Това премина през небето поне за 10 секунди - вероятно по-дълго."

Оуънс добави, че е възможно отломки да са паднали на земята, но е "много невероятно" това да е станало в Шотландия, предаде dariknews.bg.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"