Хотелиери по Черноморието алармират за орязани помощи за бежанците

Хотелиери по Черноморието алармират за орязани помощи за бежанците
A A+ A++ A

Парите по програмата за хуманитарно подпомагане на бежанците с временна закрила са драстично орязани, твърдят хотелиери по добруджанското Черноморие, предава NOVA.

Основната причина според тях е тромавата процедура и липсата на добра комуникация с министерството.Никакво или частично плащане е извършила държавата. Според хотелиери 30% от реалните нощувки са верифицирани за юли, а дължимите суми варират в порядъка на 200 000 лева.

Половин юни, юли и август не са били заплатени. А като основна причина посочват комуникацията с Министерството на туризма. В един от хотелите при реализирани 6000 нощувки на бежанци, признати са едва 1500.

За юни изобщо не е платена храната им. Сред другите проблеми е, че когато бежанци започнат работа и имат трудов договор, но не уведомят мястото за настаняване, хотелът не може да получи подпомагане.

Според  Мария Петрова, началник на кабинета на министъра на туризма, има постъпили около 900 жалби. "Екипите правят 32 контроли относно помощта за бежанците. Преместването на украинците от едно място в друго е възможно да причини объркване.

Снощи внесохме доплащанията за юни и юли, те са около 3 млн. лева, вероятно ще има и още едно плащане. Трябва да намерим начин за поетапна интеграция на бежанците", заяви тя. И допълни, че до края на седмицата ще има конкретни отговори защо има неуспешни верификации и ще има възможност за поправка на данните.

По думите на доц. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма има усилия от страна на министерството, за да бъде изрядно. "Програмата беше финансова инжекция за хотелиерите. Много е добре, че беше продължена", смята той.

#Агенция за бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »